19 Mart 2014 Çarşamba

Kruvasan Çalışmaları


Bir süredir üzerinde çalıştığım konulardan biri de Kruvasan..Geçen yılın son akşamüstü kahvesini kruvasan-erimiş çikolata-çilek üçlüsüyle geçirirken karar verdim, azmettim. Sıkça kruvasan yaparak, en iyisine ulaşmaya çalışıyorum. Fransa'da sabah kahvaltılarından öğün arası atıştırmalarına sürekli yediğim kruvasanları ben artık sadece pazar kahvaltıları için yapıyorum şimdilerde..Ama oldu olanlar diyerek, yanında bal ve kaymakla:)) Kahvaltıya bu lezzeti yetiştirmek için, hem de pazar pazar her zamankinden yaklaşık 2 saat önce kalkmak gerektiğinden, hak etmiyor muyum bu kadarcığını da?

Ama sonuç güzel, denemeye değer, günün her saatine yakışır zaten, uykusuzluğa gelemeyenler günün her saatinde deneyebilirler..

   5  su bardağı Un
   2 pk.Instant Maya
   175 gr. Margarin
   1 çorba kaşığı Toz Şeker
   1 tatlı kaşığı Tuz
   1 su bardağı Süt
   3 Yumurta
       
Bir kapta maya, tuz ve şeker ılık sütle karıştırılır.Un eklenip, 10 dak. oda sıcaklığında üzeri kapalı şekilde bekletilir.    
       Süre sonunda üzerine 50 gr. küp küp kesilmiş margarin ve 2 yumurta eklenerek yoğurulur. Oda sıcaklığında üzeri kapalı şekilde 30 dak. bekletilir.      
        Süre sonunda hamur unlanmış tezgahta oklava ile 1 parmak kalınlığında açılır. Hamur 3 parça gibi düşünülerek alt ve üst parçaya oda sıcaklığında 50 gr. margarin sürülerek, yağlanmış iki kenar ortaya katlanır. Ortadan tekrar katlanarak, elde edilen kare hamur 10 dak. buzdolabında bekletilir.      
       Süre sonunda hamur unlanmış tezgahta oklava ile tekrar 1 parmak kalınlığında açılır. Yine Hamur 3 parça gibi düşünülerek alt ve üst parçaya oda sıcaklığında 50 gr. margarin sürülerek, yağlanmış iki kenar ortaya katlanır. Ortadan tekrar katlanarak, elde edilen kare hamur 10 dak. daha buzdolabında bekletilir.      
      Süre sonunda hamur unlanmış tezgahta oklava ile son bir kez daha 1 parmak kalınlığında açılır. 
      Yine Hamur 3 parça gibi düşünülerek alt ve üst parçaya oda sıcaklığında bu defa 25 gr. margarin sürülerek, yağlanmış iki kenar ortaya katlanır. Ortadan tekrar katlanarak, elde edilen kare hamur 10 dak. daha buzdolabında bekletilir.    
       Buzdolabından alınan hamur yine unlanmış tezgahta oklava ile bu sefer daha ince bir dikdörtgen şeklinde açılır. Dikdörtgenden tabanı 5 parmak genişliğinde uzun üçgenler kesilir. Geniş kenardan başlayarak sigara böreği gibi yuvarlanır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir ve oda sıcaklığında üzeri örtülü şekilde 10 dak. bekletilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 200 C fırında 15 dak. pişirilir. 
       

       Afiyet Olsun.



2 yorum:

  1. Görüntü puf puf, çok güzel görünüyor,milföy gibi, yapılışını da sizde hatırlarsınız belki Sana Böreği derdik evde yaptıklarımıza da. En yakın sürede deneyeceğim, sevgilerimle :))

    YanıtlaSil
  2. Görüntü harika canım, ellerine sağlık :)) emek veren insanlar herşeyin en güzeline layıktır. Afiyetler olsun canım. Pıt pıt yağ, löp löp et olsun :)) sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...