19 Temmuz 2013 Cuma

Bir Şekerlinin Oruçla İmtihanı


Yani eski şeker hastası...Düzelteyim hemen, yoksa ilaç içen, hastalığı devam eden şeker hastalarına doktorlarının kontrolü dışında kimsenin öğüt vermesini doğru bulmuyorum, aman diyeyim...

Biliyorsunuz, hikayeyi anlatmıştım daha önce, şeker hastalığı ile nasıl vedalaştığımızın hikayesini...Az şekerli bir yazı ile..Şimdi de, artık derdimiz eski hastalığa dönmemek olduğundan, çok dikkati bir menü uyguluyoruz. Yani aslında hiç bırakmadık biz günlük karbonhidrat alım miktarımızın sınırlarını takip etmeyi ve ağırlıklı olarak liften zengin gıdalarla yaşamayı..

İstedim ki Ramazan için pek çok kaynaktan okuyup, araştırıp bir araya getirdiğim ve uygulamaya başladığımız önemli noktaları sizlerle paylaşayım, bir "damdan düşen"in tecrübelerini dinlemek isterseniz, aklınızda bulunsun. Aklınıza yatanları, doktorunuza danışarak uygulamak istediklerinizi siz de yapın, bir faydam dokunsun sizlere..

- Sahurla başlayalım, sahuru sahurda yapmalısınız ki, aç geçirdiğiniz süre birazcık da olsa kısalsın. "Yedim yattım", "canım istemedi", "su içsem yetiyor" yok yani...

- Sahurdaki ekmeğiniz mutlaka tahıllı, kepekli, çavdarlı vs. olsun, yoksa beyaz ekmek şekerinizi hızlı yükseltir, hızlı düşürür, acıkırsınız.

-Sahurda peynir, yoğurt, ayran, yumurta gibi proteinli bir şeyler olmalı ki, proteinin vücutta geç yakılmasından faydalanarak, acıkmanız da geciksin.

-Salata, domates, salatalık, maydanoz, kuru kayısı, hurma gibi bir şeyler de yenmeli mutlaka. Bunlar, içeriğindeki liflerin de yardımı ile kan şekerinizi dengeler, hızlı yükseliş ve düşüşleri engeller.

-İftar iki kısım halinde yapılmalı. Aç mideye bir anda doldurulan yiyecekler, şekeri bırakın, ani mide kasılmalarına, hatta kalpte rahatsızlıklara yol açabilir. Bu yüzden 1. iftar, tam iftar saatinde ve hafif yiyeceklerle yapılmalı. Biraz peynir, zeytin, ekmek ve bir kase çorba yeterli. Çorbanın da tahılsız olanı daha iyi, çünkü zaten ekmek tahıllı..

- 2. iftar ilkinden 1 saat sonra yapılmalı. Ekmek, sebze veya et yemeği, salata, yoğurt..Her zamanki gibi bir sofra yani. Yılbaşı veya davet sofralarımız gibi değil, normal bir ailenin akşam yemeği gibi..

- İftardan 2 saat sonra ise artık meyve veya tatlı yiyebilirsiniz. Meyve yiyecekseniz yoğurtla yemeği, hatta üzerine biraz da tarçın serpmeyi unutmayın. Yoğurt, yediğiniz meyve sebebiyle şekerinizin hızlı yükselmesine engel olurken, tarçın da şekerinizi dengeler. Tatlı yiyecekseniz de en ideali sütlü tatlılar ve tabii yine üstlerine tarçın serpilerek.

- İftarla sahur arasında bolca su içilmeli. Sıvı ihtiyacını asitli içeceklerle, meyve sularıyla, hoşaflarla, kompostolarla, sodayla, çayla, kahveyle karşılamaya çalışıp boşuna da yormayın kendinizi ve midenizi, su için, su yeter.. 

Yani daha önce de bu konudaki postlarda söylediğim gibi, ölçülü, dengeli, yeteri kadar, az, kıvamında, abartmadan kuralları Ramazanda da geçerli.. Herkese sevdikleriyle birlikte sağlıklı bir ay diliyorum...


1 yorum:

  1. Olur mu hiç Elif yaaa, bütün gün yemeyince, akşam iki iftar şeklinde yemek yemek?? Cık cık :))
    Haklısın abartmanın lüzumu yok hiç, bedene eziyet tıka basa yemek...
    Teşekkürler, önerilerin dikkate alınacaktır :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...