2 Mayıs 2014 Cuma

Beyaz Ekmekler


Heidi ile ilgili en sevdiğim kısım, büyük babası ile kasabaya indiğinde aldığı o pahalı pamuk gibi beyaz ekmeklerdi..Kokusu burnuma gelirdi, şöminede kızarttıkları peyniri bu beyaz ekmeklerle yediklerini hayal ederdim ve keşke Clara kadar zengin olsalar da, her gün bu beyaz pamuk ekmeklerden yiyebilseler, derdim.

Bizde de bu beyaz ekmeklere, ilk ekmek makinaları ile "sütlü ekmek" modası ile kavuşmuştuk, hani alt kısmı yuvarlak yuvarlak puantiyeli olan, hamuru yapay, kabuğu damağı delen... 

Şimdilerde artık tam buğday, tahıllı, lifli, esmer renkli ekmekleri tercih etsek de, arada bir bu beyaz ekmeklerle Heidi'ye bir selam göndermek, damağı şenlendirmek ve o nefis ekmek kokusunu tüm eve yaymak da lazım.. 

2,5 su bardağı Su     
750 gr.Un     
1 pk.Instant Maya     
1 tatlı kaşığı Toz şeker     
1 tatlı kaşığı Tuz
Üzeri: 
1 Yumurta Sarısı     
1 kahve fincanı Ayran 

Bir kapta tuz, şeker, un, maya, ılık su yoğurulur. Oda sıcaklığında üzeri örtülü olarak 45 dak. Bekletilir. Süre sonunda hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir. Üzerlerine bıçakla çizikler atılıp, bir kapta çırpılmış yumurta sarısı ve ayran üzerlerine sürülür. 220 C fırında 15 dak. Pişirilir. 

Afiyet Olsun, taze ekmek kokusuyla dolu sıcacık bir hafta sonu diliyorum herkese


15 yorum:

  1. Ne üzülürdük o Heidi'ye, ne acırdık Clara'ya, ne güzeldi bulutlardaki köyleri :)
    Bence de ara ara bünyeye beyaz yuvarlak ekmek gerek :)
    Ellerine sağlık canım ;)

    YanıtlaSil
  2. Bende ekmeğini kendi yapanlardanım hamur yoğururken arada bir bir çimdik karanfil tozu atın(yoksada 3 diş karanfili hamura ekleyeceğiniz ılık suyun içinde bekletin kokusu geçecektir:)
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah, ne iyi fikirmiş sevgili Serap, denemeli ilk fırsatta..

      Sil
  3. Elif çocukluğumu anımsattın.Ne güzeldi ne sevimliydi Heidi.Ellerine sağlık.Sanada güzel geçireceğin hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
  4. Elifcim umarım daha iyisindir ,mutfakla yemeklerle uğraşmak insana terapi gibi gelir ne iyi etmişsin, pamuk gibi mis gibi görünüyorlar ellerine sağlık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Meltemcim, çok haklısın, bir şeyler üretmek, eve yayılan kokular, iyi geliyor insana, hayatı hatırlatıyor..

      Sil
  5. Yemin ediyorum kokusu burnuma geldi :)

    YanıtlaSil
  6. çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Yazınız okuyunca çocukluk günlerim düştü usuma. Annemin ev ekmeği yapması. bazı günler hastalanır yapamazdı. Beyaz ekmek bizim eve alınırdı. Daha o zaman ekmekler bozulmamıştı. Bizim için pasta gibiydi. O gün farklı kahvaltı yapardık.Evde bir bayram havası eserdi. Ev ekmeği çok sert olurdu. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  8. Bizim buralarda hala odun ateşinde ekmek pişiren fırınlar var Elif,önlerinden geçerken hiç aklında yoksa da satın almaktan kendini alıkoyamıyorsun. O mis gibi kokunun evin içine dolduğunu ise hayal bile edemiyorum.
    Mesela bir pazar sabah bu ekmekten yapmalı,bahçeye masayı kurmalı,fazla şeye gerek yok,domates ,zeytin peynir ve zeytinyağına serpilmiş pul biberli taze kekikli kahvaltılık sos...Ne yenir ama değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ooff, canım çekti, ekmekleri pişirip bir sepet ekmekle kapına dayanırsam bir sabah, şaşırma :))

      Sil
  9. elif,ekmek demek ben demek yapamayı da yemeyi de çok severim,
    eline sağlık
    çok sevgiler

    YanıtlaSil
  10. heidi bayılırdı bu ekmeklere, bir de keçi sütü... sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Pazar pazar güzel bir nostalji oldu benim için. ne de çok severdim Heidi ve maceralarını :))
    Artık herşeyin sağlıklı, organik, doğal olmasına özen göstermemiz gereken bir hayat yaşıyoruz maalesef. Yine de, evet ve maalesef, bu güzel beyaz ekmek kaçamaklarına bayılıyorum :))
    Ellerine sağlık enfes görünüyorlar..

    YanıtlaSil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...