8 Ekim 2015 Perşembe

Baguette


Tamam, bu lezzetli ve yumuşacık Fransız ekmeği de sadece tadı için, kokusu için de pişirilebilir ama, bu sefer sebep başka..Üzerinde adı yazılı, resmi basılı her gıda maddesi için tasarlanmış tabağa, şişeye, kavanoza bayılan ben, bu ekmek tabağını da görünce almadan geçemezdim tabii..Ve bu tabağa bir de "hoş geldin" hediyesi lazımdı eve girdikten sonra..Evet, sebeplerden biri bu tabak oldu..

Diğeri de tabağın yanında duran bıçak..Ya da ambalajının üzerinde yazan adını biraz Türkçeleştirmeye çalışırsam Baget Ekmek Çizicisi..Bildiğimiz jiletten, keskin kenarlı bıçaktan, kretuardan, maket bıçağından bir farkı yok, ama ben galiba bu "falana özel mutfak bişeysi" denen icatların saf alıcılarından biriyim. "şey de o işi görür" diye geçse de aklımdan, haydi yüksek sesle söyleyeyim; bal gibi bilsem de bunun böyle olduğunu, bir tapınağa kapanıp ibadet edermişçesine kendimi mutfağa kapatarak geçirdiğim o saatleri böyle özel aletlerle daha özel, daha teknik, daha saygı duyulacak, daha daha daha haline getirmeye çalışıyor galiba bilinçaltım, kim bilir? Bu yemek işi özel aletlerle, özel tencerelerde tavalarda yapılacak, özel tabaklarla çatallarla servis edilecek, özel sofralarda sunulacak özel bir iş demeye mi çalışıyorum yoksa?   


Neyse ne..İnsanı anlamak, bilinçaltını çözmek öyle kolay değil ki? Boş verelim şimdi bütün bunları, ekmek pişirelim, üzerini neyle çizersek çizelim, nasıl servis yaparsak yapalım, ama taze ekmek kokusu dolsun evin içine..Gerisi teferruat...

400 gr.Un     
5 gr.Tuz     
5 gr.Toz şeker     
15 gr. Instant Maya     
120 ml. ılık Süt     
175 ml.ılık Su

Tüm malzeme yoğurulur. Üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 saat bekletilir. Tekrar yoğurulup 30 dak. daha aynı şekilde bekletilir.Tekrar yoğurularak baget şekli verilip, tepsiye yerleştirilir. 15 dak. daha bu şekilde bekletilir. 230 C fırının en altına ısıya dayanıklı bir kap içinde su konur. Üzerine tepsi yerleştirilerek 15 dak. Pişirilir.    

Afiyet Olsun.


4 yorum:

  1. ekmek pişirme sezonu açıldı. elif sen bu işte uzmansın, şöyle bir hafta bir evde becerikli blog komşuları bir arada yaşasak diye geçti içimden, ekmekler senden, reçeller benden ve herkesden.....

    YanıtlaSil
  2. oofff, ne diyorsun, öyle bir evde biraraya gelsek, ölmeye bile fırsat bulamaz insan yemekten, içmekten, konuşmaktan ve üretmekten..

    YanıtlaSil
  3. iyi ki almışsın bu şirin tabağı, bizim payımıza da bu güzel yayın düştü işte:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keşke beraber kullansak, beraber eskitsek..Ama mesafeler, ama sanal dünya..:(

      Sil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...