1 Nisan 2015 Çarşamba

Eski Kokular Eşliğinde


Vee, bahara merhaba derken, kış lezzetleriyle son bir tat..Biliyorum, bahar gelirken baharlık tatlar isteyenleriniz vardır ama, bu gecikmiş lezzetler bir anlamda yeni bardaklarım için bir kutlama aynı zamanda..Çilek, böğürtlen olmazdı bu eski anılara, yakışmazdı, biraz pekmez, bolca ceviz, bal kabağı tatlısının o geniz yakan tadı, mayalı yumuşak bir hamur, odaya yayılan o eski, tanıdık, tatlı, vazgeçilmez kokular.. 


Eşimin annesine, annesinden bir hatıra..Annesine dedesinin Hac'dan getirdiği bu bardaklar yadigar kaldığında, o da kızına vermiş ve yıllarını geçirdiği cam vitrinden bizim "hatıralar köşemize", İstanbul'a geldiler...Birisinin size annesini emanet etmesi gibi bir şey bu, birisinin size en mahrem yarasını açıp pansuman yapmanıza izin vermesi gibi, birisinin size, arkasından sahip çıkmanız için en gizli sırrını anlatması gibi bir şey..O yüzden 100 yılı devirmiş bu bardaklar, bardak değil, başka bir şey benim için, aileye kabulün, sonradan oluşan bir akrabalık bağı için değil, siz olduğunuz için tanınmanın işareti, değerli, çok ama çok değerli benim için.. 

Bu kıymetlilere hoş geldin partisi diyelim, yine bir tart pişirmek ve eve yayılan kokuyu içimize çekmek için yeni bir bahane diyelim, ne dersek diyelim, karamelize kabakları ile başka bir şey oldu bu tartlar..


1 su bardağı Pekmez     
1 kg.Bal kabağı     
10 çorba kaşığı Toz Şeker     
150 gr.Ceviz İçi     
Hamuru İçin: 
4 su bardağı Un     
1 pk.Instant Maya     
1 çay Bardağı Süt     
1 Çay bardağı Sıvı yağ     
1 Yumurta Sarısı    
 4 çorba kaşığı Toz Şeker     
Tuz

Kabak küçük küpler halinde doğranıp şeker ve pekmezle yumuşayana kadar pişirilir, içine iri dövülmüş cevizler eklenip soğumaya bırakılır. Hamur için bir kapta ılık süt, maya, yumurta sarısı, toz şeker, sıvı yağ, un ve bir tutam tuz yoğurulur. Oda sıcaklığında üzeri kapalı olarak 30 dak. Bekletilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparılarak merdane ile açılır ve yağlanmış küçük tart kalıplarının dibine yerleştirilir. Üzerlerine bal kabaklı harç pay edilerek 175 C fırında 20 dak. Pişirilir.  
 

Herkese mutlu bir bahar diliyorum tüm sevdikleri ve anıları ile birlikte..Ben bu güne Şile'de başladım, yeşillikler içinde, biraz mıhlama, bolca çay eşliğinde, sevdiğimle birlikte ve yeni anılar toplayıp kucağıma dönüş yolunda..Dinlenmekten, karın doyurmaktan çok ruhumuzu beslemek, kendimizi şarj etmek ve daha çok yaşadığımızı hissedebilmek için..Bu bahar, fırsat bulduğunuz her an, sizlere de tavsiye ediyorum, bu bahar yeni anılar biriktirin, yeni anılar paylaşın..Eski kokular yeni güzelliklerle birleşsin evinizde, yeni kokular yaratın eski tatların yanında.. 


5 yorum:

  1. turtalar harika görünüyor da.. ben asıl dantelden gözümü alamadım. çok şık görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annemin elinden çıkma eski bir örtüydü o, tutkallayıp fanus yaptım, kurabiyelerin, keklerin üstünü örtüyorum şimdi bu dantel örtüyle..Beğenmene çok sevindim..

      Sil
  2. Ben de yaşamış objelerle yaşamayı çok severim. Bazen onların ömrü, bir insana nasip olamıyor.:( Aynı sizin gibi, saklıyorum, arada onlarla dertleşiyorum, yine temizleyip tozunu alıp yerlerine yerleştiriyorum.:( şimdi kalanları bazıları hariç iki kızıma böldüm evlerinde benim kadar itina ile sergileyeceklerinden de çok eminim. Bu arada tatlının, pekmezle pişmiş kabak eşliğinde mükemmel bir tada sahip olduğunu düşünüyorum. Ellerine sağlık. Sevgilerimi bıraktım.

    YanıtlaSil
  3. Nefis görünüyor turtalar. Afiyetler olsun, sevgiler..

    YanıtlaSil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...