13 Mayıs 2016 Cuma

Zerdeçal Kokusu


Baharatları severim, eski günlere, eski mahallelere, eski çıkmaz sokaklara götürür kokuları beni, çok çeşitli baharatlar kullanmaya çalışırım bir şeyler yaparken, biliyorsunuz..Sağlıktan çok, aynı yiyeceklere farklı tatlar katma isteğim beni buna yönelten..Ama sağlık için faydalarını da saymakla bitiremezler eskiler..


Ben bitki çaylarının, sıcak içeceklerin de baharatlılarına düşkünümdür. Yeni çay çeşitlerini denemeyi severim, salebin, bozanın üzerindeki tarçın, ıhlamurun içindeki karanfil, nane-limonun içindeki nane..O içeceği asıl güzelleştiren bu kokulardır sanki..Çok bitkiyi-baharatı karıştırır karıştırır içerim. Genelde tariflerini paylaşacak karmaşıklıkta değildir, siyah çayı tarçın-karanfille demle, yeşil çayın içine zencefil rendele basitliğindedir çünkü hepsi..Ama bugün..Bugün tatlı gibi, pasta gibi, bir fincan kaynar şifa gibi bir zerdeçallı sütlü çay anlatacağım..Anlatmadan duramadım, çünkü öyle geçiştirilecek bir şey değil bu seferki..Paylaşmalı, denemeli, içtikçe arındığını, bedeninin güçlendiğini hissetmeli insan, bir sıcak-bir soğuklarda şifayı kapmışsa, mont giyince terlenen, çıkarınca üşünen, evde t-shirtle, balkonda hırkayla, gün içinde çeşitli kılıklarda gezerken, bir kırgınlık geliverdiyse üstüne, akşam içip, sabahına ayağa fırlayıvermeli..



Tarif yine pratik her bitki çayındaki gibi, sütü biraz zerdeçal, biraz zencefil, tarçın, vanilya ve bir kaç tane karabiberle kaynatıyorsunuz, İçine bal ekleyip, sıcak sıcak içiyorsunuz. Boğazınızdan aşağıya indikçe bu tatlı sıvı, genzinize ulaştıkça içindeki baharatların kokusu ve yaktıkça içinizi, öldürüyorsunuz mikropları, iyi oluyorsunuz, güzel oluyorsunuz.. Ya da olmadı mı? Annenizin ısıtıp zorla önünüze koyduğu o bir bardak sütü hatırlayıp, mısır çarşısına özgü o baharatların yaydığı egzotik kokuyu içinize çekerken, büyüdüğünüzü, yaşadığınızı, nefes aldığınızı bir defa daha hissediyor, yine iyi oluyorsunuz, güzel oluyorsunuz. Sonuçta iyilik, güzellik garanti, daha ne istiyorsunuz? :))

İyiliklerle, güzelliklerle dolu bir hafta sonununuz olsun..Afiyet olsun..


6 yorum:

  1. Bu sabah bana en çok gereken bu galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hastalık değildir umarım, ama öyleyse geçmiş olsun..Bir dene tarifi, ayağa zıplatır hemen..

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Evet, biraz kınamsı, biraz hafif kimyonumsu, ama benim için bolca "Mısır Çarşısı" gibi bir kokusu var..

      Sil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...