8 Mayıs 2014 Perşembe

Cesaret Dedikleri


Cesaret her zaman değirmenlere karşı kılıç sallamak mıdır? Düşman hep başkaları mıdır ya da? İnsanın kendisi ile mücadelesi, korkuları ile yüzleşmesi, ön yargıları ile savaşması bazen cesaretten bile daha fazlasını gerektirmez mi?

Biz de cesaretimizi topladık ve son gelişmelerden gerekli dersleri çıkarıp, kaderin bize verdiği işaretleri anlamlandırmaya çalışıp, harekete geçtik ve korkusuzca koştuk doktora endoskopi-kolonoskopi için. Zaten korku ne doktordan, ne anesteziden, ne kanserden, asıl korku başka oluyor bu durumlarda.. Sonuçta Türk kadınıyız, canlı canlı dalağımızı al, çıkart yerinden, korkutmaz bizi anadan üryan, hem de kendimizin bize görmediği yerlerimizden yapılacak kontroller kadar..

Ama bakın anlatayım, öyle kolaymış ki bu kolonoskopi. Bir gün önce verilen ilaçlarla birlikte inat etmez de gerektiği kadar bolca suyunuzu içerseniz, işin büyük kısmını gün içinde tamamlamış olduğunuzdan, gece iyi bir uyku çekebilmek bile mümkün..

Kolonoskopi sırasında, sadece gereken süre kadar, 15 dakikacık uyutuyorlar, elinizden üstünden minik bir iğneyle o da..Üstünüzde t-shirtünüz, altınızda arkası hafif sökülmüş gibi uzun bir pijama..Öyle "uzanıp yatıvermiş sere serpe" hallerinde değilsiniz yani. Bir bayan hemşire, bir pijama söküğü, ortada görünecek bir şey de yok, gülünecek bir şey de..Hastanenin şu ifadesine bayıldım "hastaların utanma duygusuna saygı duyuluyor".

Sonuç mu? hiç bir belirti olmamasına rağmen bir polip bulundu, biyopsi sonucunu bekliyoruz, geri kalan ıvır zıvır, öldürmez, süründürmez. Midemde de "yağ dokundu", "gaz yaptı", "şişirdi beni" diye yemeklere bağladığım sıkıntıların sebepleri gastrit, reflü, yine bir dolu Latince ıvır zıvır..Ama asıl sonuç, haberdar olmanın ferahlığı, önlem almanın rahatlığı..

Cesaret, bu sefer boş vermeyip hemen yarın sabah kendiniz için harekete geçmek belki de..Kötü haberi almayı ertelememek, ayıpların sağlığınız karşısındaki değersizliğini kabul etmek ve altın bir tepsi ile size sunulan hayat ikramını reddetmemek...Ailesinde kolon kanseri olan, 50 yaşını geçen veya bu konularda herhangi bir sıkıntısı olanlar..Cesaret, bu yazıyı okuduktan sonra hayatın bütün o hızlı temposu içinde, sizi bekleyenler ve sizden beklenenlerin hepsini durdurup, bir kaç dakika sadece kendiniz için düşünebilmektir belki de..  

7 yorum:

  1. Çok iyi yapmışsın arkadaşım, kolonoskopi gerçekten korkutuyor insanı, annemi uyutmadan yaptıkları için aklimda hep kötü birsey olarak kalacak, ama cesaretini toplayıp erken davranmakta çok iyi ettin bizim aile gecmisimizde de mide..... var ben de hemen onlemlerimi almıştım.
    Ama yedigimize ve ictigimize cok dikkat etmeliyiz sağlıklı olsak bile bozulmamasi için elimizden geleni yapmalıyız, aslında kendi vücudumuza çok hoyrat davraniyoruz degil mi :)
    Biyopsi sonucunu da haber ver olur mu canım, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ya, biz yapıyoruz ne yapıyorsak, gerisi hikaye aslında, çok teşekkür ederim ilgine canım, iyi ki varsın.

      Sil
  2. Sonucunuzda umarım olumsuz bir şey çıkmaz.
    Cesaretlendirici bir yazı, sağolun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, bir kişiye faydam olsa, korkusunu azaltsam, farkındalık yaratsam, ne mutlu bana..

      Sil
  3. Elifçim, hemşire olduğum için ve sağlık bilgime güvenerek, polip olmayan nerede ise yoktur diyebilirim. Kolonoskopide kontrol amaçlı bu poliplerde alınır ve biyopsi için tahlile gönderilir. Sizin genetik yatkınlığınız olduğunu düşünerek yapılmış çok doğru bir tahlil canım. Hiç bir şey çıkmayacak merak etme. Rahat ol. Yaptırmakla en iyisini yapmışsın zaten. Senede bir ya da 6 ayda bir yaptır sen düzenli yinede.
    Çok geçmiş olsun, bu pozitif ruh sende varken, hastalıklar senden korksun.
    Sevgiyle canım, huzurun içinde olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah arkadaşım, ne iyisin, ne çok moral verdin bana..Öyle, aksatmamaya kararlıyım bundan böyle..

      Ne yapacaksın, ya pozitif olup devam herşeye, ya da bırakacağız, tek seferlik şansımız da boşa gidecek bu hayatta..Sen bana hep huzur veriyorsun, bu huzur bizden sana, hepimize yayılsın..

      Sil
  4. 3 ayda bir meme ultrasonu, 6 ayda bir troid ultrasonu, yılda bir akciğer röntgeni, yılda bir smear testi... Bunlar da benim düzenli yaptırmam gereken tetkiklerim, hiçbirini ihmal etmeden, ertelemeden, tam zamanında... Çünkü ben çoook kıymetliyim, tıpkı hayat gibi, o yüzden sağlam durmak, sağlıklı olmak için ne gerekiyorsa yaptırmalıyım...
    Sen de ne iyi etmişsin, çok sevindim, senin bu postunu okuyan ve tereddüt edenlere de kılavuz olacaksın...
    Güzel haberlerini elbette alacağız hep, sağlıkla, mutlulukla canım benim...

    YanıtlaSil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...