12 Mayıs 2014 Pazartesi

Limon Kokusu


Limon kabuğunun o ferahlatıcı kokusu benim için limonatadır. Çocukluğumda yazlıkta, çay bahçesinde satılmak üzere kadınların şekerle yoğurdukları, yoğurdukça kokusu şekere geçen, kadınların ellerine geçen, yapıldığı balkondan yükselerek bizlere geçen limon kokusu, ılık bir akşam üstüdür, yazın ortasında olmanın sevinci, "daha yazın bitmesine çok var" duygusudur.

Belki de bu yüzden bir dönem doğum günlerimi limonlu cheesecakelerle kutladım, o ferahlatıcı rayiha, her seferinde tazeledi beni belki, belki de aldı, çocukluğuma götürdü. Şu aralar dışarıda pek bulamıyorum, sanırım herkes için benim kadar ferahlatıcı bir tat değil. O zaman iş başa düştü, daha doğum günüme çok zaman var ama bugünü bir doğum günü saymalı, Hıdiv Kasrı'ndaki sakin bir kahvaltının üzerine, dünden hazırlanmış limonlu cheesecake ile bugün yeniden başlamalı hayata..Kaldığım yerden değil, daha da ileriden, daha istekli, daha neşeli.."Daha ömrün bitmesine çok var" duygusuyla.


1,5 pk. Yulaflı Bisküvi     
100 gr.Margarin     
1,5 pk. Labne Peynir     
1 çay bardağı Toz şeker     
½ pk.Vanilya     
1 Yumurta     
100 ml.Hazır Krema     
3 tatlı kaşığı Un    
½ Limonun Suyu ve Kabuğunun Rendesi
Süsleme için: 
60 gr.Pudra Şekeri     
1,5 çorba kaşığı Limon Suyu     
Sarı Gıda Boyası



Kelepçeli bir kalıbın dibine yağlı kağıt yerleştirilerek dışı alüminyum folyo ile sarılır.  Bisküviler, eritilmiş margarinle robottan geçirip, un haline getirilir. Karışım kalıbın tabanına bastırılarak yayılır. Buzdolabına kaldırılır.
Bu arada bir kasede yumurta şekerle çırpılır. Vanilya, un, krema, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve peynir eklenerek çırpmaya devam edilir. Bisküvi tabanının üzerine dökülür. 
Fırın 200 C’ye ayarlanıp, içine ısıya dayanıklı bir kasede su konur. Cheesecake fırında 15 dk. Pişirildikten sonar fırının ısısı 100 C’ye düşürülüp, 1 saat pişirilir. Süre sonunda fırın içinde soğumaya bırakılır. Fırın iyice soğuduğunda cheesecake fırından dışarıya alınır. Oda ısısına geldiğinde üzeri streç film ile kapatılarak 1 gece buzdolabında bekletilir.
Ertesi gün, bir kapta pudra şekeri, limon suyu ve gıda boyası karıştırılarak bir poşete doldurulur. Poşetin köşesi çok az kesilerek, cheesecake’in üstüne desenler oluşturacak şekilde   sıkılır.

Afiyet Olsun, limon kabuğu ferahlığında bir hafta olsun..


7 yorum:

  1. Ben limonlu cheese cake e bayılırım, bir dilim aldım bile belki de üç dilim:D
    Ellerine sağlık ama gıda boyasını nerden buluyorsun bana da söyle. Ayrıca vişnelisini de bayılırım görümcem harika yapar ama hiç denemedim yaparsam hepsini oturur yerim üç kilo da alırım korkusuyla:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aktarlar, baharatçılarda bulabilirsin. Bir dene bence, en zararsız tatlı bu, yulaf ve peynir çoğu zaten..

      Sil
  2. Elifcim daha istekli daha neşeli ne güzel söylemişsin , bizim gibilerin hayat sevinci hiç bitmez limonataya, limonlu dondurmaya, limonlu cheesecake bayılırım eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık,çok severim limonlusunu:)

    YanıtlaSil
  4. Elifçim, süpersin.
    Enerjini hiç düşürme evet, hayat devam ediyor ve güzel günlerin hep varolacağına inan.
    Hemen yazdım tarifi:) Çok güzel görünüyor, yapınca koyacağım bloğa senin adınla:)
    Çok sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Limonlu lezzetlere hayır diyemem nefis görünüyor;). Elinize sağlık.

    YanıtlaSil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...