8 Ocak 2014 Çarşamba

Peçeteliği Nasıl Yaptım?


Söz verdiğim gibi, belki hayatında hiç ahşap boyama yapmayan birileri bu yıl bir hobi sahibi olur, evine, sevdiklerine güzellikler hediye etmesine bir yardımım dokunur diye, peçeteliğimi yaparken neler yaptığımı anlatayım..

Her şeyden önce boyamak üzere aldığımız ahşap objeyi nemli bir bezle silerek, tozlarını temizliyoruz. Sonra üzerine bir kat koyu renk boya sürüyoruz. Ben çikolata kahvesi kullandım. Kuruyunca bir kat daha boyuyoruz. Sonra zımparalıyoruz ve nemli bezle tozlarını siliyoruz.


Tekrar aynı boyadan sürüp, kurumaya bırakıyoruz. Çatlatma verniğini iyice çalkalayıp, kuru bir fırça ile çatlatma yapacağımız kısımlara, boya yaptığımız yönün tersine doğru sürüyoruz. 4 saat kadar sonra açık rengi, tek seferde ve bir sürülen yerin üstünden tekrar geçmemeye dikkat ederek bu verniğin üstüne sürüyoruz. Bu açık renk boyayı kalın kalın sürersek çatlaklar kalın oluyor, suyla inceltip sürersek çatlaklar ince oluyor. 


Çatlattığımız kısım kuruyunca üzerine stencılla ve boyaya batırılıp, bir kağıt mendile bastırılarak fazlası alınmış sünger (ponpon) fırçayla desenler yapıyoruz. Üst kısma yapıştırılacak dekupaj resminin arkasına dekupaj tutkalı sürerek yapıştırıyoruz. Daha sonra bu yapıştırdığımız resmin üzerine dekupaj tutkalı sürülerek, şeffaflaşıp, kurumasını bekliyoruz. Sonra bir kat daha dekupaj tutkalı sürüp, kurumasını bekliyoruz. 


Resimde kabartma yapmak istediğimiz kısımlar için resimleri kesiyoruz. Havayla kuruyan hamuru merdane ile açıp, resimlerin arkasına dekupaj tutkalı sürerek hamura yapıştırıyoruz. Üzerlerinden tekrar merdane ile hafifçe geçiyoruz. Hamurları resmin dış kenarlarından taşmayacak şekilde içe eğimli olarak ince bir bıçak veya makasla kesiyoruz. Hamura yapışmış resimlerin arkasına tekrar dekupaj tutkalı sürerek, yerlerine yapıştırıyoruz. Üzerlerine ve yanlarına tekrar fırça ile dekupaj tutkalı sürüyoruz. Kuruyunca bir kat daha sürerek iyice kurumasını bekliyoruz. Son olarak, tüm çalışmamızın üzerine 3-4 kat sprey vernik uygulayarak tamamlıyoruz. 

Haydi bakalım, kolay gelsin...

5 yorum:

  1. Peçetelik çok güzel olmuş, ellerine sağlık, güle güle kullan.

    Böylesi detaylı resimli anlatımları çok seviyorum, bir ara bende sıkca paylaşımlarda bulunmuştum.

    Bilmeyenler, kursa gitme fırsatı olmayanlar faydalansın. Eline, yüreğine sağlık. :)

    Bide bunu pinterestte paylaşayım ben :)

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık çok güzel çalışmışsınız dekupaj resminide çok beğendim selamlar...:)

    YanıtlaSil
  3. Sizlerden bu güzel yorumları almanın benim için anlamı çok büyük, sizlerin işlerine biraz benzetebildiysem, ne mutlu bana..Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Çok zarif olmuş, ellerinize emeklerinize sağlık

    YanıtlaSil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...