17 Ocak 2015 Cumartesi

Kadayıflı mı Kadayıflı Uzun Bir Hikaye Ama Bu Sefer Tamamdır


Bu kadayıflı muhallebiyi daha önce de bir kaç defa yapmıştım. Eşim bir akraba evinde ilk yediği günden sonra müptelası olmuştu ve bundan önceki her denememde de çok başarılı bulmuştu sonucu..Ben mi? Hiç de değil..Yeterince kıtır değildi sanki kadayıflar, ya da yeterince tatlı, veya muhallebisi fazla akışkandı, bir seferinde de kadayıfı mı azdı ne? Aromasında bir eksiklik vardı bir seferinde, diğer seferinde sunumu pek tarumardı, insan içine çıkarmaya utanılacak cinsten:))

Aslında bu kadar azmetmem her seferinde, bırakırım gider, "bu da eksik kalsın bizim mutfaktan" derim ama, kadınlık gururu işte, aşçı inadı, başak burcu mükemmeliyetçiliği, sabırla çalıştım, pek çok tarif denedim.. Ama bu sefer tamamdır, oldu işte..Sevdim bu seferki tarifi de sonucunu da..Tarif esasen Süper Anne'den..Biraz oynadım ama, aslı esası buradan işte..

Hazır kavurulmuş kırılmış kadayıflardan kullandım ama, bu sefer sanki en baştan kavuruyormuşum gibi yağda çevirdim. (Aşağıdaki tarifte hazır kavurulmuş olmayan kadayıf için anlattım ki, her duruma uysun tarifimiz..)Bu aşamada şeker de ekledim ki, kadayıflarıma yağla birlikte eriyen şeker yapışsın ve kadayıflı kısım da içi kadar tatlı olsun. Bu kavurma işlemi sırasında ceviz de ilave ettim ki hem kıtırlığına kıtırlık eklensin, hem de cevizlerin kokusu olsun kadayıflı kısımda. Muhallebisine daha fazla krem şanti koydum ki, iyice sert olsun, pasta dilimi gibi kestiğim halde kalsın. İçine damla sakızı parçası yerine bu sefer damla sakızlı ciklet attım ki, daha bol sakızlı olsun. Kadayıfı bolca kullandım bu sefer aradığım kıtırlığa ulaşabilmek için, ama zaten bu sefer onları şekerle kavurduğum için bir saman yığını efektinden ziyade tadına tat kattı tatlının..

Neyse, bu tatlı hakkındaki blog tarihinin sanıyorum en uzun postunu burada noktalamanın zamanı geldi artık..İşte Kadayıflı Muhallebi tarifim..Henüz denemeyenler varsa, bu tarifle pazar günlerini şenlendirebilirler..Denenmiş, onaylanmış, yenmiş, yutulmuş, silinip süpürülmüş bir tarif sonuçta:))

Muhallebisi: 
5 su bardağı süt      
1 su bardağı toz şeker     
1 su bardağı un     
2 parça damla sakızlı şekersiz sakız     
2 paket kremşanti
Kadayıf için: 
250 gr kadayıf     
1 çay bardağı toz şeker     
45 gr.Margarin      
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

Kadayıf dondurucuda bekletilip, ezilerek parça parça kırıntı haline getirilir. Bir tavada yağ ile birlikte rengi dönene kadar kavurulur. İçine ceviz ve şeker de ilave edilip karıştırılarak, ateşten alınır. Muhallebisi için bir tencerede süt, şeker, un ve sakız sürekli karıştırılarak pişirilir. Koyulaştığında ocaktan alınıp, oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir. Ilık hale gelen muhallebinin içine krem şanti toz olarak ilave edilip çırpılır. Bir tepsinin dibine kadayıfın yarısı yayılır. Üzerine muhallebi dökülüp, kalan kadayıf üzerine serpilir. Buzdolabında soğutularak servis yapılır.

Afiyet Olsun, tatlı pazarlar herkese..



5 yorum:

  1. Çok severim bu tatlıyı:) eline sağlık.Çok hafif oluyor.Soğuk olunca daha lezzetli:)

    YanıtlaSil
  2. off ya ağzım sulandı şu tatlıluğa bak :) ellerine sağlık canım bende yapacağım öğle yemeği için. cevizle birlikte kadayıfın fotoğrafı şaheser olmuş :)

    YanıtlaSil
  3. Ben de maalesef layıkıyla yapamadım bu tatlıyı hıc bır denememde,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifi bir dene o zaman, bak bu sefer sen de beğeneceksin..

      Sil
  4. Emeklerine değmiş görünüyor ;) fotoğraf harika! Ellerine sağlık canim, ağız tadıyla sağlıklı günlerde yemeniz dileğiyle...

    YanıtlaSil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...