5 Şubat 2012 Pazar

Fındıklı Kurabiye


Sonunda ben de tüm cesaretimi topladım, yıllar önce aldığım sevgili Emel Başdoğan'ın kitabını önüme çektim, malzemeleri tespit edip Eminönü'nün yolunu tuttum ve şeker hamurumu yaptım.

Yalnız arkadaşlar, bir tarif bu kadar mı eksiksiz verilir, bu adar mı güzel anlatılır, Emel Başdoğan'a tekrar teşekkürlerimi iletmek istiyorum buradan. Şöyle yaptım şeker hamurunu:


1 kahve fincanı su    
1 çorba kaşığı Toz Jöle (Limon veya Muz)    
3 çorba kaşığı Glikoz    
1 kg.Pudra Şekeri     

Bir tencerede su kaynatılır. İçine jöle eklenir. Eriyince glikoz ilave edilip, karıştırılır ve ateşten alınır. Pudra şekeri eklenip, mikserin hamur yoğurma ucu ile bir süre yoğurulur. Yoğurmaya elle devam edilir. Katı olursa su ile yumuşatılır, sulu olursa pudra şekeri eklenir. İsteğe göre içine gıda boyası eklenerek kullanılır. Artan hamur hava almayan plastik yiyecek torbalarında ve kapalı kutuda, oda ısısında 1 ay hatta daha bile uzun dayanıyor gerçekten de.  

Kurabiyemin tarifi de şöyle:

2 su bardağı+2 çorba kaşığı Un    
150 gr.Margarin     
1 çay bardağı Pudra Şekeri
1 Yumurta Akı                              
30 gr.Fındık          
1 pk.Vanilya
1 çay kaşığı Zencefil     

Fındık un haline getirilip, margarin küp küp doğranır. Bütün malzeme birlikte yoğurulur. Kurabiye kalıpları ile şekil verilerek 180 C fırında 10 dk.pişirilir.   10 dakika soğutulduktan sonra üzerine şeker hamuru ve şekerlerle süslemeler yapılır.

Ben bu sefer ilk denemem olduğundan sadece beyaz yaptım, bir de çok renkli şekerler, kremalar çok iştah açıcı gelmiyor bana, beyaz ya da pastel taraftarıyım biraz. Ama sonuç çok zarif oldu, bu zarafette tabii şeker hamurlarının üzerine minik desenler yaptığım dantel gibi kalıpların da çoook katkısı olduğunu söylemem gerek.

E hadi, afiyet olsun, ben bir süre de bu kurabiyelerle geçireceğim günlerimi sanıyorum, haberleşiriz yine..

6 yorum:

  1. Canım harika görünüyor bunlar insan yemeye kıyamaz ya bayıldım ellerine sağlık =)

    YanıtlaSil
  2. ay nefis görünüyorlar hele beyaz oluşlarını çok sevdim ben de renki olanları pek tutmuyorum ellerine sağlık.afiyet şeker olsunnnnnn

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlık çok güzel ve lezzetli görünüyor üzerinin şekillerini nasıl yaptın pek zarif olmuş..

    YanıtlaSil
  4. Offf. Çok iştah açıcı. Malzemem olsa gece yarısı demem yapardım inan. Şekeri beyaz bırakmak çok iyi fikirmiş. Süslemeleri ne ile yaptınız. Özel kalıpları mı var?

    YanıtlaSil
  5. Süslemeler için küçük küçük stencıl gibi üzeri desenli kalıplar var, bir çubuğun üstünde 4 tane falan hatta. Pasta melzemesi satılan yerlerde kurabiye kalıpları ile birlikte duruyor hatta, oradan aldım. Çok pratik kullanımları, ama sanki elle çizmişim gibi duruyorlar değil mi? (ahhh, nerdeee)

    YanıtlaSil
  6. ayy çok şirinler.ben böyle süslü şeyler hazırlamayalı çok çok zaman oldu.biraz beceriksizleştim sanırım.birazda tembel oldum.nedendir bilmiyorum.valla çok güzeller.bir tane aldım bu güzelliklerden sıcak çayıma kattım.misss gibi olmuş eline sağlık...

    YanıtlaSil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...