12 Ocak 2015 Pazartesi

Mısır

Bu hafta daha iyi havalara uyanacağımızı sanıyorken, hele de Pazar gününün o güneşinden sonra, yine yağmurla başladık güne, şu anda ise karla devam ediyoruz. Tamam, zamanıdır, kıştır falan ama, şöyle sahile kadar yürüyüp, denize karşı bir sıcak çay içmeye, biraz gazete karıştırmaya bile izin vermiyor ki bu yıl havalar..
  

Bugün yine evdeyiz anlaşılan, günü biraz kanaviçe ve bolca film seyretmekle geçirmekten başka yapacak bir şey yok..Bir de yine eve kokusunu yayacak, sadece kokusu ile bile içimizi ısıtacak bir şeyler pişirmekten başka..Ekmek gibi tabii.. 

Mısır ekmeğinin yeri başkadır ekmekler arasında..Daha çok çöreği andırır bana, dışarıda satılanlar çok sert gelirken, soğuk yemesi bayağı zorlarken insanı, evde pişenleri biraz daha kek gibi yaptığımdan sanıyorum, soğuduğunda bile boğazıma pek takılmadan yiyebiliyorum. Bu sefer de sütlü bir mısır ekmeği pişirdim ki, en yumuşaklarından biri oldu bu seferki..

Bu arada, yanında ev yapımı elma marmeladı ile de nefis oluyor, mısır ununun tatlılığına, elmaların ekşiliğini çok yakıştırıyorum ben..Tarifine gelince:

1,5 su bardağı Buğday Unu     
1 pk.Instant Maya     
2 su bardağı Mısır Unu     
100 gr.Margarin     
1 çorba kaşığı Toz Şeker     
1 tatlı kaşığı Tuz     
1,5 çay bardağı Ilık Süt

Tüm malzeme küp küp kesilmiş margarinle yoğurulur. Ekmek şekli verilerek yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Üzeri kapalı şekilde oda sıcaklığında 45 dak. Bekletilir. 180 C fırında 30 dak. Pişirilir.

İşte bu kadarcık, afiyet olsun..       



6 yorum:

  1. Mısır ekmeği gelenektir bizde .) Annem kara lahana yemeğini her pişirdiğinde mutlaka mısır ekmeği de olur yanında ve bence en çok da ev yapımı yoğurda yakışır kendileri :)
    Afiyetler olsun Elifçim, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. mısır ekmeğini bende çok severim, son zamanlar da evde hamsi pişirdiğimde yanında mutlaka mısır ekmeği tercih ediyorum. elif fırında yaptığın ekmeklerin üst kabuğu sertleşmiyor mu? merak ediyorum , ben ne zaman ekmek yapsam kabuğu çok sert oluyor...ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çıkar çıkmaz elimle biraz su sürüyorum, korkma hiç ıslak kalmıyor, rahatça sür, su buharlaşırken kabuğu yumuşacık oluyor..

      Sil
  3. Mmmm, Allahım ne güzeldir o koku! Evde sevdiğim bir kaç özel kokudan biridir, pişmekte olan ekmeğin enfes kokusu. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Şu güzel tesadüfe bakarmısınız ! Yağmur,rüzgar ve kar yağışına yakalanıp kendimi eve zor atıyor, hemen çayını koyup şöyle blogları gezinip keyf yapayım derken yolum blogunuzla kesişiyor ve sıcacık bir ekmek nefis gözüküyor ellerinize sağlık çayımın yanında görüntüsüyle bana ço güzel eşlik etti.(Çok ekmek tüketen biri olarak)

    YanıtlaSil
  5. ekmek yememem pek sadece ara sıra mısır ekmeği yiyorum. sizin tarifinizlede deneyeceğim kısa sürede. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...