1 Mayıs 2016 Pazar

Yumuşacık


Pek çok şey değişiyor hayatımızda..Hayat çok daha hızlı akıyor artık..Mahallelerimiz, alışkanlıklarımız, dinlediklerimiz, giydiklerimiz, çıkardıklarımız, yediklerimiz, içtiklerimiz değişiyor..Hala 80'ler şarkılarının tekrar gösterildiği müzik saatlerini kaçırmasam da, damağımda çocukluğumdan kalan o tatları her yakaladığımda tekrar ortadan kaybolana kadar sıkı sıkı yapışsam da, değişiyor işte her şey, geçmişin o bildik, güvenli, tanıdık, konforlu duygularını koruyabilmek gitgide daha da güçleşiyor..



Çocukluğumun tatlarındandır mahlep..Eğer kandil gecesi ise akşam banyodan sonra çayın yanında kandil simidinin içinde çıkarken karşımıza, eve komşular geldiyse okul dönüşü çayın yanında paskalya çöreğinin içinden sürpriz yapardı..Mahalledeki düğün salonunda limonatanın yanında kuru pastanın içinden seslenirdi bazen ve bütün o "saz" adı da verilen gürültü ile masadaki herkesin aynı anda sorup aynı anda cevapladığı "kim geldi", "kim ne taktı", "gelin büyük mü biraz oğlandan?" "ne iş yapıyormuş damat?" uğultuların arasında en ama en önemlisi gibi gelirdi bana..Ve şimdi, açmalarda, simitlerde bile karşıma çıksa da, ille de o kurabiye..Bu sefer daha farklı bir tarifle evde o mahlep kokusu dolaşsın istedim. Yumuşacık tuzlu kurabiyelerimle genzimde dolaşan o kokunun gözümün önüne getirdiği, aklımda kaldığına kendi kendime şaşırdığım onlarca görüntü ile sıcacık bir an yaşadım..Evet, aslında bazı şeyler hiç değişmiyor, insanın içindeki o küçük çocuk gibi..      


1 su bardağı Yoğurt     
50 gr.Margarin     
1 tatlı kaşığı Toz Mahlep     
1 çay kaşığı Tuz     
1 çay kaşığı Toz şeker     
1 pk.Kabartma Tozu     
3 su bardağı Un 
Üzeri: 
1 Yumurta     
Çörek otu  

Bir kapta oda sıcaklığındaki margarin ve diğer tüm malzeme yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak uzun şeritler yapılıp, kendi etrafında sarılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine 1 çorba kaşığı su ile çırpılmış yumurta sarısı sürülüp çörek otu serpilir. 175 C fırında 25 dak. Pişirilir. 

Afiyet Olsun..İçinizdeki küçük çocuk hiç kaybolmasın..

4 yorum:

  1. Okurken mis gibi sahlep kokusu geldi sanki. Yanında bir dolu anı ile beraber :)
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sevindim, yanında salep kokusu olan anılar hep sıcacık olur, güzel olur..Tatlı hatıralardan başkası gelmesin hiç aklına..

      Sil
  2. Salep kokusu ve annemin günlerindeki tatlı heyacanı,akşam evde ziyafet varlı günlerin çocukluğu ellerinize sağlık.Kokusu buralara kadar geldi,geç oldu yarın yapmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyet olsun şimdiden..Annelerinkilerle karşılaştırılmaz ama, güzel olacaktır mutlaka..

      Sil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...