16 Mayıs 2016 Pazartesi

O Eski Sabahlardan Bir Dost


Çocukluktan beri kahvaltıları pek sevmeyen ben, pazar sabahları annemin çeyizinden kalma takımları ortaya çıkarabilmek, süslü örtüler üstüne sürpriz pazar kahvaltıları hazırlayıp ev halkını şaşırtmak için pazar sabahları erkenden ayağa dikiliverirdim..Yine amaç yemek değildi, pişirmek, sunmak, sevindirmek, şaşırtmaktı evdekileri, biraz da annemin o saklı hazinelerini gün ışığına kavuşturma arzusu..

Bu yılların yerini  sabahları hiç bir şey yememe özgürlüğüne kavuştuğum çalışma yılları aldı, bazen de poğaça, simit gibi karbonhidratlarla sabahı geçiştirdiğim bir dönem, kepekli beyaz peynirli tostlarla daha sağlıklı kahvaltılara geçiş yaptığım zamanlara kadar..

Sonra, ev günlerimiz başladıktan bir süre sonra, pazar kahvaltısı keyiflerimiz başladı..Her gün istediğimiz gibi kahvaltı yapabilme özgürlüğümüzü sağlık sebebi ile daha hafif versiyonlarla sürdürme kararı alınca, haftanın bir gününü "bayram günü" ilan ettik kendimize..Gelsin pazar kahvaltıları, gelsin kahvaltılık tarifler.. 


Ama poğaçalar..Ama poğaçaların yeri hep başka..Artık o hazır poğaçalar mideme çok dokunuyor, ama evde yapınca, bir de şöyle tadımlık, ucundan yiyip kararında bırakınca, hala kahvaltıların en güzel sürprizi, uzun seyahatlerin en lezzetli yolluğu, vapur yolculuklarının en güzel arkadaşı..Peynirlisi mide bastırır, kıymalısı başlı başına yemek, patlıcanlısı bir sanat, patateslisi, nostaljik..zeytinlisi, ıspanaklısı, hatta bezelyelisi..Poğaça iyidir, candır..O zaman bir de tarif vermek, vermeden kaçmak olmaz..


125 gr.Margarin     
1 su bardağı Yoğurt     
½ çay bardağı Sıvı yağ     
1 tatlı kaşığı Tuz     
3,5 su bardağı Un     
1 pk.Kabartma Tozu    
İçi: 
1 su bardağı Beyaz Peynir     
½ demet Maydanoz     
1 Yumurtanın Akı
Üzeri: 
1 Yumurta Sarısı     
Susam

Bir kapta oda sıcaklığındaki margarin ve diğer tüm malzeme yoğurulur. Başka bir kapta ezilmiş peynir, kıyılmış maydanoz ve yumurta akı karıştırılır. Hamurdan parçalar koparılarak ortalarına peynirli harç yerleştirilerek poğaça şekli verilir. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine az suyla çırpılan yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir. 175 C fırında 30 dak. pişirilir. 

Afiyet Olsun.

6 yorum:

  1. Susam sevmediğimden yerine çörek otu ile deneyebilirim. Afiyet bal şeker olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa, susam sevmeyen birini duymamıştım daha önce, şaşırdım..Ama tabii alerji falan da yapabilir, doğru ya..Simit işini nasıl hallediyorsun?

      Sil
  2. ev poğaçası gibisi var mı? hele pazar sabahı o fırından çıkan mis koku...ömre bedel. Bizde pazar kahvalatılarını törene çevirenlerdeniz. Hafta içi olmuyor okul-iş. Ama pazar erken saatte başlayan balkon kahvaltıları hanımeli kokuları içinde, ocakta demlenen çay... hayat budur!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinki daha da şenlikli, balkonlar, çiçekler falan..Ne güzel..Bizim tüm balkonlarımız kapalı, bir de tabii çevredeki inşaatlar sebebi ile İstanbul'un bazı bölgelerinde cam bile açılmıyor bu aralar..Size maşallah diyeyim, darısı bizim de başımıza olsun inşallah..:))

      Sil
  3. Benim en sevdiğim öğündür. Olmazsa olmazım. Bugün o güzelim poğaçalardan çok altlarındaki örtüyü gördü gözüm.
    Ay, yağlanmasın. Diyerek :) afiyetler olsun canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı duyguyla koydum poğaçaları üstüne aslında :)) Ama çok yağlı değildi poğaçalarım, el emeğim göz nurum örtümü kurtardık:))

      Sil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...