10 Mart 2015 Salı

Kışa Veda




İyi akşamlar herkese buralardan, yağmur yok, hava gri ama soğuk değil artık eskisi kadar, direnemeyecek yine, biliyoruz hepimiz, gidiyor işte kış, son günleri, vedalaşıyoruz artık bir kış mevsimi ile daha..

Kışın son günlerini kapalı yerlerde geçiriyoruz, atlıkarınca manzarasında karamelli kahveler içiyoruz, hazırlanıyoruz vedaya..Evde oturuyoruz, sıcak çay ve kış kokulu bir şeyleri mideye indirirken, bu dolu dolu geçen unutulmaz kışı konuşuyor, düşünüyor ve el sallıyoruz arkasından.


Elmanın şekerli kokusu, üzümün mayhoş kokusu, portakalın, limonun tazeleyen ekşi kokusu, tarçının sıcak konusu, zencefilin acı kokusu, kokulu bir tart bu, kıştan en çok aklımızda kalmasını istediğimiz kokulardan bir demet, yazın o en sıcak günlerinden sıkılmaya başladığımızda ilk özleyeceğimiz kokulardan bir potpuri..Kışa jöleli elmalı tarttan daha güzel bir veda düşünülebilir mi?


2,5 su bardağı Un     
1 çorba kaşığı Toz şeker     
1 çay kaşığı Tuz     
5 çorba kaşığı Hazır Krema     
180 gr.Margarin    
Harcı: 
5 Elma     
2 çorba kaşığı Kuru Üzüm     
1 Portakalın Kabuğu     
1 Limonun Kabuğu     
Tarçın, Zencefil     
10 çorba kaşığı Toz şeker     
1 pk Tart Jöle

Bir kapta un, şeker, tuz, krema ve küp kesilmiş soğuk margarine yoğurulup buzdolabında bekletilir.

Bu sırada elmalar soyulup, çekirdekleri temizlenerek küp küp doğranır. Bir tencereye konup üzerine kuru üzüm, rendelenmiş portakal ve limon kabukları, tarçın, zencefil, şeker ve 2,5 su bardağı su eklenir. Kaynama başladığında içine tart jöle eklenip 1 dak. Pişirilir. Ocaktan alınıp oda sıcaklığında soğumaya bırakılır.

Hamur tart kalıbına uygun olarak açılarak, yağlanmış kalıba yerleştirilir. Hamurun üzerine çatalla delikler açılarak 180 C fırında 20 dak. Pişirilir. Fırından çıkan hamur bir kaç dakika bekletilip oda sıcaklığında geldiğinde üzerine elmalı harç yayılarak soğuyana kadar bekletilir. İyice soğuduğunda buzdolabına kaldırılır. Jöleli harç sertleşip kıvam aldığında servise hazır..Afiyet Olsun.



Şimdi gidip içine ayva dilimleri atılmış bir ıhlamur demleyeceğim, biraz yemek kanalları arasında gezinirken içtiğim ıhlamurun rehaveti ile bitireceğim geceyi, atlıkarıncaların müzikleri kulağımda ışıklı rüyalara bırakacağım kendimi..Son kış geceleri bunlar, son ayvalar, son ıhlamurlar, son battaniyeli gece uykuları..Veda zamanı artık kışa..


4 yorum:

  1. kış kokularını özleyeceğiz gibi geldi.

    YanıtlaSil
  2. Elmalı tart şahane görünüyor, ellerine sağlık. Üstündeki küçük topçukları merak ettim, yazıda bulamadım.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marketlerde satılan küçük meyveli yoğurtlarla birlikte verilen minik şekerlerden, galiba renkli pirinç patlakları..Bazen bu yoğurtları alıp, içini başka yerlerde kullanıyorum, bu süslemeleri de başka yerlerde..

      Sil
    2. Çok iyi fikir, bir şey daha öğrendim, teşekkürler.

      Sil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...