6 Mart 2015 Cuma

Bahane


Ne zamandır bizim sahilden fotoğraflar paylaşmıyordum, ama artık bizim buralarda sahilde daha uzun vakitler geçirme zamanlarımız başladı, spor için, hava almak için, düşünmek için, çay içmek için, bir şeyler yemek için, konuşmak için, buluşmak için, yani her tür bahane için deniz kenarındayız yine..


Bir sahil dönüşü, hiç de aklımda yokken, yine mayalı hamurlarla oynarken buluverdim kendimi..Undan ayrı iken mahsun duran o maya tanecikleri, ılık su ve sütle buluştuğunda bırakıverdiler avuçlarıma kendilerini, unla buluşup coştular, üzerlerini örtüp ılık bir uykunun kollarına bıraktığımda onları, ve gelip gidip üzerlerini açıp sevgiyle işaret parmağımla dürttüğümde o sarışın hamuru, nazlıca kıpırdadılar yerlerinde..Merakın, sevginin, ilginin şımarıklığıyla şiştikçe şiştiler..


1800'lü yıllara dayanan bu ekmekler ilk defa Parker House Hotel'de yapılmışlar, Boston'da..Bir klasik yani sözünü ettiğimiz, şişmesinler mi daha da? Belki de bunun için böyle başarılı, böyle lezzetli, böyle pamuklar..Tek başına bir ikram olabilecek kadar iyiler, ama yanında ev yapımı bir şeylerle? İşte asıl o zaman reçeller ekmekleri dişlemek için bahane, ekmekler reçel kavanozlarını sıyırmak için..Bahaneniz ne olursa olsun, bu ekmekleri denemek ve tatmak için bir tane bulabilirsiniz.. 


2,5 çay kaşığı Instant Maya     
1 su bardağı Ilık Süt     
1 kahve fincanı Ilık Su     
2 çorba kaşığı Toz şeker     
30 gr.Eritilmiş Margarin     
1 Yumurta     
3+1/4 su bardağı Un     
1 tatlı kaşığı Tuz
Üzeri İçin: 50 gr. Eritilmiş Margarin  

Tüm malzeme yoğurularak oda sıcaklığında üstü kapalı şekilde 90 dak. Bekletilir. Hamur unlanmış tezgahta açılarak kare kare kesilir. Üzerlerine eritilmiş margarine sürülür. Her bir kare muffin kalıbına yerleştirilip, uçları ortada toplanır. Oda sıcaklığında 30 dak. Daha bekletilir. 175 C fırında 25 dak. Pişirilir. Fırından alınınca üzerilerine su serpilip, bir mutfak havlusu örtülerek bir kaç dakika bekletildikten sonar servis yapılır.

Afiyet Olsun, güzel şeyler için bahaneleriniz bol olsun..

Herkese bol güneşli bir hafta sonu diliyorum..

Not: Hava yağmurlu olursa da, bahaneniz nemden saçlarınızın ve cildinizin faydalanması olsun şemsiyesiz dolaşmak için sağanak altında..İliklerine kadar en az bir defa ıslanmadan geçmemeli hiç bir kış..          




3 yorum:

  1. eline sağlık elif
    bilgilendim ve gülümsedim,reçel kavanozu bahanesi çok tatlı:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. ekmek ustası blog arkadaşım, yine çok güzel bir ekmek yapmışsın, ellerine sağlık, paylaştığın için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...