24 Mayıs 2016 Salı

Zeytin-Peynir Meselesi



Evet, belki de önümüzdeki ayı kahvaltısız geçireceklerdenseniz, siz de benim gibi bu aralar kahvaltılara hız vermişsinizdir:)) Kahvaltı denince, ben peynirciyim kesinlikle..Her şeysiz kahvaltı olur da peynirsiz olmaz bence..Tost yenecekse sadece kahvaltı adına, peynirli olmalı, poğaça, peynirli..Peynir olsun da, yanında ne olursa olsun..Ama peynir..



Zeytine çok düşkün değilimdir. Genellikle çok tuzlu bizdeki zeytinler, her bir tanede tansiyonumun yükselişini hissedebiliyorum neredeyse, hem de şimdilerde değil, taa çocukluğumdan beri..Güzel zeytin bulabilmek en azından İstanbul'da kolay değil..Gezdiğim dolaştığım "zeytin cennetler"nde de bu iş pek kolay olmuyor maalesef..Ama ezmesini severim..Evde yaparım bazen, içine sarımsak, fesleğen, kekik, eklerim işte bir şeyler o acılığını, o tuzunu alıp, bambaşka bir şeye dönüştürüp öyle yiyebilenlerdenim galiba..

İşte bu sefer de zeytin ezmeli bir ekmek..Zeytini abartısız, çeşnisi kararında..İster kahvaltılık, ister bir davet sofrasına..Ama bence yine de en çok "Köprüden önce son çıkış" gibi, "Ramazan'dan önce son kahvaltılar"a layık:))



5 su bardağı Un     
1,5 su bardağı Ilık Su     
8 gr.Instant Maya     
1 çay bardağı Zeytinyağı     
Tuz     
Zeytin Ezmesi     
Kekik  

Un, maya, zeytinyağı, su ve tuz yoğurulur. Oda sıcaklığında üzeri kapalı olarak 1 saat bekletilir. Hamur 16 parçaya ayırılır. Her biri dikdörtgen şeklinde açılıp içlerine zeytin ezmesi sürülür ve kekik serpilir. Rulo yapılarak şerit haline getirilen hamurlar uçları ortaya döndürülerek düğümlenir gibi yuvarlak şekil verilir. Oda sıcaklığında 30 dak. Daha bekletilir. Süre sonunda üzerine fırça ile su sürülüp yulaf ezmesi serpilir. İçine bir tas su yerleştirilmiş 200 C fırında 30 dak. Pişirilir. Fırından alındıktan sonra üzerine nemli bir bez örtülerek birkaç dakika bekletildikten sonra servis yapılır.

Afiyet Olsun..

2 yorum:

  1. Bu ekmekler beni acıktırıyor, bunu da söyleyim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bol su iç, tok tutuyor birazcık :)) Ben öyle frenliyorum kendimi:))

      Sil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...