10 Mayıs 2016 Salı

Rustik Saadet



Çok da uğraşılmamış, özenilmemiş gibi bir şeylerin tadı hep daha başkadır..Karşı komşumuz Havva Teyzenin kuzine üzerinde kızarttığı ekmeklere tereyağı sürüp yerken, damağımda kalan o en güzel el açması su böreklerinden, en güzel kremalı pastalardan bile lezzetli o tat, o koku acaba sade ama yürekten bir ikram olmasından mı geliyordu? Kızarmış ekmek üzerinde eriyen tereyağının kokusu sobadan yayılan kömür kokusuna karışırken, annemin sıcak kokusu, komşu evlerinin o yabancı kokusuna, biraz önce ikram edilen altın damlası kolonyanın kokusu Havva Teyzenin o "başka anne" kokusuna karışırken, kadınların anlamadığım sohbetleri şarkı gibi kulağımda..Saadetin tanımlarından biri de bu an mıydı?  



Bu seferki kek, büyükanne işi..Bretton keki adı beni ekonomi okuduğum yıllara götürüp, paranın, ticaretin, belki de insanlığın başına bela herşeyin başlangıcı Bretton Woods'a kadar götürse de, yok, ağzımın tadını bozamayacak bu bilimsel ve maddi hatıralar..

Bu kek çok pratik bir elmalı kek..İlle de tereyağı kullanın..Genellikle margarin kullanan ben söylüyorum bunu, zaten o kadar az malzeme var ki, bir parça tereyağı herşeyi değiştiriyor, bunu tereyağlı yapın..Elmanın kokusu esmer şekerinkine, onunki tereyağına, hepsininki vanilyaya karışırken, kekin üzerindeki o rustik çatal izlerinde kaybolurken bir de her ısırıkta, saadetin tanımını siz de yeniden yapacaksınız belki de..  



250 gr.Tereyağı     
250 gr.Esmer Toz Şeker     
350 gr.Un     
6 Yumurta Sarısı     
1 pk.Vanilya     
2 Elma

Oda sıcaklığındaki tereyağı şekerle çırpılır. İçine 5 yumurtanın sarısı, un ve vanilya eklenerek çırpmaya devam edilir. Yağlanmış bir fırın kabının dibine karışımın yarısı yayılır. Üzerine kabuğu soyulmuş ve dilimlenmiş elmalar dizilir. Karışımın kalanı da üzerine yayılarak 1 yumurta sarısı sürülür. Çatal ile üzerine çizgiler yapılır. 180 C fırında 35 dak. Pişirilir.        

Afiyet Olsun..

6 yorum:

  1. Allah rahmet eylesin babaannem kuzine fırında çörek pişirirdi üzerinde de böyle çatal izi olurdu o yıllara götürdün beni
    eline emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Giderken ne çok şey götürüyorlar aslında yanlarında değil mi? Bizi burada boynu bükük bırakıp..Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun..

    YanıtlaSil
  3. Kabıyla beraber şahane görünüyor. Meyveli tatları çok sevmem ama o üstteki kabuk çok tatlı pişmiş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Elmalı her şeyi çok severim. Harika görünüyor :)

    YanıtlaSil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...