24 Haziran 2020 Çarşamba

Sakallı


Ne zaman bir pastaneye gitsem, çayın yanında, aç olsam da olmasam da, bu sakallılara hep yer vardır midemde..Öğlen yemeği yerine geçtiği de çok olmuştur benim için çalıştığım dönemlerde..Ama, sakalsız hali ile, yani arasına peynir, acılı salça, zeytin ezmesi sürülmüş halleriyle annemlerin günlerinin önemli ikramlarından biri olması ile özeldir benim için en çok..Çocukluğumun geçtiği mahalleden bir tat, bir koku, çalışma yıllarımdan bir dost, şimdi ise keyif vesilesi tamamı ile..Öğlen çaylarının yanına, pazar kahvaltı sofralarına.. 

Şimdi bu hafif tuzlu, hafif tatlı sade poğaça tarifini vereyim sizlere, artık sakallı mı, sakalsız mı, tercihi size ve hayal gücünüze bırakayım..Şöyle bir gölge ağaç altına pikniğe giderken yanınıza alıp çay eşliğinde keyif yaparken bu postumu hatırlarsanız, üstünüzden geçen ilk bulutla bir selam da bana yollayın, alırım, kabul ederim, başımın üstüne..


550 gr.Un
2 su bardağı Ilık Süt
2 çorba kaşığı Tozşeker
1 tatlı kaşığı Tuz
1 çay bardağı Sıvıyağ
10 gr.Instant Maya
1 pk.Kabartma Tozu
Üzeri:1 Yumurta Sarısı
İçi: Beyazpeynir, Maydanoz

Bir kapta süt, tozşeker ve maya karıştırılıp, üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 10 dk. bekletilir. Üzerine un, kabartma tozu, sıvıyağ ve tuz eklenerek 10 dakika yoğurulur.  Hamur üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 30 dk. bekletilir.  Hamur tekrar yoğurularak 24  parçaya bölünür. Elle top top şekillendirilerek yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür.  180 C fırında 30 dk.pişirilir. Fırından alınıp soğuduklarında yanlarından bıçakla kesilerek peynir sürülür. Açık kısımları ince kıyılmış maydanoza bulanarak servis tabağına dizilir. 

Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...