10 Ekim 2018 Çarşamba

Kahvaltılık Soslar



Bir süredir, zaman zaman yaptığım şu acı soslardan sürekli yapmaya başladım. Bizim evdeki gurme, peynirle, taze biberlerle, ama ille de kepekli ekmeklerle bu soslar olmadan kahvaltıya oturmaz olunca, önce dışarıdan, hazır olanlardan almaya başladık, sonra maharetli hanımların ellerinden çıkma olanlarla devam ettik ve sonunda şunun sarımsağı iyiydi, bunun kimyonu derken, kendi karışımlarımızla devam etti alışkanlığımız..



Çalışmalar sonucu kendi damağımız için ulaştığımız en ideal karışımları paylaşmak istedim bu akşam, belki denemek isteyenler olur, zaten yapanlardan, hatırlayanlar olur, hafta sonuna tekrar yapar, afiyetle yerler, bir de onlar da kendi ideal karışımlarını benimle paylaşırlar..

Not: Hepsinin ortak noktası, ev salçası kullanılması..Yani eskilerin deyimiyle "pabucuma sürseniz yenir", bizimki biraz daha allayıp pullamak sadece..Sarımsağı olabildiğince az tuttuk ki, çevreye vereceğimiz zarar en aza insin :))

İlki; Susamlı Salçalı Ezme..Susamın içine kattığı çıtırlık, daha keyifle yenmesini sağlıyor..

1 kase Biber Salçası
2 diş Sarımsak
1 su bardağı Zeytinyağı
1 kase Susam
1 çay bardağı Dövülmüş Ceviz İçi
1 Bağ Maydanoz

Tavada zeytinyağında maydanoz dışındaki tüm malzeme 5 dakika pişirilir. Ocaktan alınıp, kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır. Kavanozlara alınır.

Bir diğeri; Baharatlı Ezme..Daha yakıcı, daha kokulu..

4 Ceviz, dövülmüş
2 çorba kaşığı Biber Salçası
2 çorba kaşığı Domates Salçası
1/2 çay kaşığı Kimyon
1/2 çay kaşığı Tarçın
1/2 çay kaşığı Yenibahar
1/2 çay kaşığı Karabiber
1 Tatlı kaşığı Pul biber
1 diş Sarımsak, dövülmüş
1/2 çay bardağı Zeytinyağı

Tüm malzeme macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. Kavanozlara alınır.



Sonuncusu da; Ekmekli Ezme..Biraz daha koyu kıvamlı, acil durumlarda meze yerine de geçer..

3 çorba kaşığı Domates Salçası
3 çorba kaşığı Biber Salçası
1 çay bardağı Dövülmüş Ceviz İçi
2 dilim Ufalanmış Bayat Ekmek İçi
2 diş Dövülmüş Sarımsak
1/2 çay bardağı Zeytinyağı
1/2 çay kaşığı Kimyon
1/2 çay kaşığı Pul biber

Tüm malzeme macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. Kavanozlara alınır.

Bol kokulu ve iştah açıcı bir post oldu bu seferki, daha fazla kalamayacağım, gidip biraz ekmek üstü bir şeyler yapmalıyım, afiyet olsun şimdiden yapanlara, yiyenlere, yapmaya niyetlenenlere..


6 yorum:

  1. Oh, miss... evde yapılan gibisi yok.
    Susamlıyı denemek isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aayy, keşke yakında olsan da yapsam, paylaşsak..

      Sil
  2. Süper :) Deneyeceğim tez vakitte, alıyorum tarifleri ;)
    Afiyetle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şimdiden afiyet olsun, umarım beğenirsiniz.

      Sil
  3. ellerıne saglık mutlaka denıycem bende beklerım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyet olsun şimdiden, uğrayacağım tabii..

      Sil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...