23 Şubat 2018 Cuma

Mayalı



Can istemeyince, gündeme üzülünce, biraz dinlenmeye kalkınca, ardından ev ilerine dalınca, yeni kitaba başlayınca, yeni bir el işine heves edince...Bahane çok olunca, post işleri aksıyormuş, ben de yaşıyorum bu aralar bunu..Bu aralar değil, bu bir kaç aydır hatta..Olsun, gönüller bir olsun..Facebook'tan daha çok haberleşiyoruz zaten, nadiren instagram'dan da..Daha çok haberdar oluyoruz birbirimizin anlık hallerinden de, daha az paylaşıyoruz zamanla duygularımızı, sıkıntılarımızı, hayallerimizi..Daha bireysel, daha içe dönük, daha "zarf"a yönelik "mazruf"tan çok..Böylesi kişi için daha zararsız, izleyicileri için takibi daha kolay, yeni dünya düzeninin de tam istediği..Birbirimizle paylaşmadığımız gerçek hallerimizi, duygularımızı bastırmak için bu kadar çikolata, erken rezervasyonlu tatil fırsatı, içinde doğduğumuz saraylarımızın tıpkısının aynısı yeni rezidanslar, pırıltılı arabalar var ya, daha ne istiyoruz ki:))

Tamam, uzun yazmayalı içim kabarmış yine, ben "mayalı" olmuşum, şişmişim ama, size poğaça diyeyim, fırından gelen mayalı kokular diyeyim, yanına demli çay, bir de koyu dost sohbeti diyeyim..Bizim SM.Ö. kuşak anlar neler özlediğimizi, (sosyal medya öncesi), sonrası için zaten "yaşamak" başlı başına bir nostalji, aslolan "gördüm", "yedim", "giydim" selfieleri ile "cilalı imaj devri":))..

Poğaça diyorduk, boş verin, pamuk gibi mayalı peynirli poğaçaya bakalım biz, imaj karın doyurmuyor:))..



3 tatlı kaşığı Aktif Maya    
 1 kahve fincanı+1 su bardağı ılık Süt     
5 su bardağı Un     
1 tatlı kaşığı Tuz     
½ çay kaşığı Toz şeker     
100 gr.Oda Sıcaklığında Margarin     
1 Yumurta     
1 su bardağı Beyaz Peynir Rendesi     
Susam

Bir kapta maya ile bir kahve fincanı süt karıştırılıp, oda sıcaklığında 15 dak. üzeri kapatılarak bekletilir. Süre sonunda içine un, tuz, şeker, küp küp kesilmiş margarin, kalan süt ve yumurtanın akı ilave edilerek yoğurulur. Üzeri kapatılarak oda sıcaklığında 45 dak. bekletilir. Hamur tekrar yoğurularak mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılır. El ile açılarak içlerine beyaz peynir rendesi paylaştırılır. Rulo şeklinde kapatılır. Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve susam serpilir. Oda sıcaklığında 20 dak. daha bekletilir. 180 C fırında 25 dak. pişirilerek servis yapılır. 

Afiyet OLsun..Daha kısa aralıklarla görüşmek üzere..

4 yorum:

  1. Maalesef sosyal medyanın arzusu yapaylık olunca paylaşma isteği kalmadı bende. Giden günler adı üstünde gitti dönmez , keşke gelecek geçmişten güzel olsaydı ... Neyse mayalı çörek güzel , deneyelim de bari ağzımız tatlansın!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, her şey değişiyor, ama gelişmiyor maalesef..Olsun, ağzımızın tadı daha da bozulmasın inşallah..

      Sil
  2. Ne kadar sık yazardık bloglara, hala yazasım var ama beni soğutan nedenler pek geçerli :(
    Poğaçalar şahane gözüküyor :) Sahi neydi ki senin instagram adresin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aahh, aahh, üretmekten değilse de, paylaşmaktan soğuduk sanki..Ne yapalım, yeni dünya düzeni de böyle demek ki, alışmasa da nasırlaşıyor insan..Pek instagramda değilim de, face'e beklerim, "Hasmavi" sayfama..

      Sil

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...