25 Şubat 2016 Perşembe

Ekmeğimiz Fındıklı, Marmelatımız Baharatlı


Ekmeğimiz fındıklı bugün..İçi de dışı da bool fındıklı..Kek gibi, kurabiye gibi ama tuzluya ayrı, tatlıya ayrı uyum sağlayan bir lezzet. Ben çok severim fındıklı, cevizli, zeytinli, şunlu, bunlu ekmekleri..Katığa gerek yok, katığı içindedir onların.. 


Marmelat da bildiğiniz kırmızı erik marmelatı..Ama pişirirken içine biraz zencefil, çubuk tarçın ve karanfil ekledim..Pasta gibi bir şey oldu yahu, marmelatlıktan çıktı..Böyle bir ekmeğin yanında, ekmeğe katık değil artık o da, dost, akraba belki, ama tamamen kendi karakterinde, tamamen ayrı bir kişilik..


Marmelatın anlatacak başka bir şeyi yok, ben çavdarlı bu güzel ekmeği anlatayım, uzun ve şık kahvaltı sofralarına eklemeyi unutmayın..

175 gr.Çavdar Unu     
175 gr.Buğday Unu     
15 gr.Instant Maya     
75 gr.Fındık     
1,5 çay kaşığı Tuz


Bir kapta unlar, maya, 225 ml. Ilık su ve tuz yoğurulur. Üzeri kapalı şekilde oda sıcaklığında 1 saat bekletilir. Fındık irice dövülür. 1 çorba kaşığı üzerine serpmek için ayrılıp, kalanı hamura karıştırılır. Hamur tekrar yoğurularak yağlanmış dikdörtgen bir kek kalıbına yerleştirilir. Hamurun üzeri biraz ıslatılarak üzerine fındıklar serpilir. Oda sıcaklığında 45 dak. daha bekletilir. 230 C fırında 30 dak. Pişirilir. Fırından çıkan ekmeğin üzerine ıslatılıp sıkılmış bir mutfak havlusu örtülerek birkaç dakika bekletildikten sonra ekmek kalıptan çıkarılır.   

24 Şubat 2016 Çarşamba

Yetmiş


Mavilere az kaldı..Artık iyiden iyiye kısalan bahar, yine bir "ce" diyecek, sonra hemen yerini yaza bırakıverecek..Ben bu yıl mavilere kıştan başladım, hazırlıklıyım..



Bebek yapmak için aldığım kitaplarla tanıştım patchwork ile, yani benimki belki biraz tersten oldu, ama çok sevdim. Daha önce toplar yaptığım altıgenlerden bir de örtü yaptım bu sayede..Şöyle "mug rug" denilebilecek türden, minik..Ya da minik bir pasta servisi altına kullanmalık..Ya da mavi mumlarla düzenleyip, salonun bir köşesine renk vermek için..Ya da hiç bir şey katmadan, eklemeden, örtmeden, örtünmeden, bakmalık, öylece bakakalmalık..

Sevdim bu altıgenleri..Kesmeyi, karton kalıplarına kaplamayı, onları el dikişi ile birleştirmeyi, hatta 70 parçayı tek tek kartonlarından kurtarmayı..Sevdim ben bu işi..

23 Şubat 2016 Salı

Müziğe Bayılırım, hele de Fındıklısına


Bahar "geliyorum" diyor, ayak seslerini duyduk bugün..Cüce şubat gitti mi, Mart da şöyle bir 15 gün kapıdan baktırdı mı, tamamdır bu kışın işi biter..Bahar gelir, yaz gelir..Kuşlar şarkı söylemeye başlar her yerde, müzik olur her yerde, müzik, hep müzik..



Eşim için bu kurabiyeler..Gitarsever aslında tam bir müziksever..Dinlemeyi ve teli olan her şeyi çalmayı çok sever, bahsetmiştim daha önce..Ben de yemeyi, hele de kurabiyeleri..Bu ikisinin karışımı böyle oluyor işte, karşınızda, Fındıklı Kurabiyeler..


500 gr.Un     
250 gr.Margarin     
250 gr.Pudra Şekeri     
50 gr.Dövülmüş Fındık     
2 Yumurta     
1 pk.Vanilya     
1 çorba kaşığı Kakao
Süslemek İçin:Şeker Hamuru

Bir kapta oda sıcaklığındaki margarinle kakao dışındaki tüm malzeme yoğurulur. Hamurdan yumruk büyüklüğünde bir parça ayırılarak, bu parçaya kakao eklenerek yoğurulur. Hamurlar merdane ile açılarak kurabiye kalıpları ile kesilerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 175 C fırında 15 dak. Pişirilir. Oda sıcaklığına geldiklerinde şeker hamuru ile süslenir.  

Afiyet Olsun, günleriniz müziksiz geçmesin..

22 Şubat 2016 Pazartesi

Rodolfoyla Hanımı


Onlarınki büyük aşk..Yeni yılın dışına taşanlardan..Boynuz, kulak, toynak dinlemeyenlerden..Bana Şubat ortasında yeni yıl neşesini geri getirenlerden..



Bu yılın sonunda yeni yılı karşılamaya hazırlanacağımız günlere kadar rafta sıralarını bekleyecekler, birbirleriyle, aşklarıyla, umutlarıyla vakit geçirip dinlenecekler..Ve Aralık ayında yollara düşecekler yine yetişmesi gereken hediyeler var, aşılması gereken bulutlar, uçulması gereken gökler..

İyi dinlenin, barış getirin bu yıl dünyaya..



20 Şubat 2016 Cumartesi

Limon Polenta


İstanbul renksiz bugün..Griye boyandı her yer..Ama bize renk lazım, bahar lazım biraz artık..Kasvetten, yastan, endişeden bunaldık, umutsuzluktan öldük..


Bari evde biraz pembe hayallere dalalım..Bahar yakındaymışçasına, göz açıp kapayıncaya kadar kuş cıvıltılarından kulaklarımız sağır olacak, çiçek kokularından burnumuzun direği sızlayacak, doğanın renklerinden gözlerimiz kamaşacakmışçasına..Damağımızda umudun ve yaşama sevincinin o şekerli tadı, burnumuzda gül kokuları..Çok şey mi diliyorum bugün?


Bu seferki cupcakelerim mısır unuyla, limon tadında..Kreması da çift renkli..Baharın ferahlığı, baharın renkleri..Uğur getirsin, bahar getirsin diye..


3 Yumurta     
200 gr.Toz Şeker     
5 çorba kaşığı Yoğurt     
5 çorba kaşığı Sıvı yağ     
2 çorba kaşığı Limon Suyu    
175 gr.Mısır Unu     
50 gr.Buğday Unu     
1,5 çay kaşığı Kabartma Tozu
Limon Şurubu: 
3 çorba kaşığı Toz Şeker     
2 Limon     
2 çorba kaşığı Su
Kreması: 
110 gr.Margarin     
350 gr.Pudra Şekeri    
4 çorba kaşığı Süt     
1 pk.Vanilya     
Gıda Boyası   

Kek malzemesi çırpılır, kek kağıtlarına paylaştırılıp 175 C fırında 20 dak. Pişirilir.
Limon şurubu için tüm malzeme küçük bir tavada şeker eriyene kadar ısıtılır. Fırından çıkan keklerin üzerine gezdirilir. Krema için tüm malzeme çırpılır. Beyaz kremanın yarısı ayrılarak biraz pembe gıda boyası eklenir. Bir sıkma torbasının yarısına beyaz, yarısına pembe krema doldurularak yıldız uçla keklerin üzerine sıkılarak süslenir.       

Afiyet olsun, gelecek günler bahar olsun..

19 Şubat 2016 Cuma

Ucuz hediyeler kesmez beni..


Ucuz hediyeleri sevmem ben, pahalı olmalı..Paha biçilemez olmalı, kimsede olmayan olmalı hediyelerim..Bilir sevdiceğim bu huyumu..Ondan zordur beni hediyelerle memnun etmek, çok özel şeyler beklerim özel günlerde..


Mesela kocaman bir sarılma beklerim yeni yıl gelirken özellikle de..Geçen yılın tüm sıkıntılarını unutturacak kadar sıkı, gelecek yılın umutlarını hissettirecek kadar sıcak..Öyle ucuzuna, basitine kaçılmamalı ama, sevgiyle, şefkatle, koccamaaan bir sarılma beklerim..

Sevgililer günü geldi mi, kocaman bir tebessüm lazım bana, paha biçilemeyecek kadar sıcak, "iyi ki varsın "dercesine parıldamalı dudakların arasından o 32 diş ve kestane gözler..Hani dünyayı verseler başkasına verilmeyecek kocaman bir gülümseme..

Yıl dönümlerimiz...Dostluğunu aşkına katıp çıkmalı sevdiğim karşıma, kimseye duymadığı güveni duyarken, kimseye vermediği sevgiyi vermeli aynı zamanda..Kocaman bir paket olur bu, taşıması zor, ne zaman nereden tutacağını bilmesi zor, tecrübe lazım, beceri lazım, cesaret lazım..Ama olsun, ben isterim, oldu mu böyle olmalı hediyem..

Doğum günümde zaten listem kabarık olur..Tek taş gibi parıl parıl parıldayan bir öpücük, huzurlu bir uyku uyumamı sağlayacak yalansız-dolansız bir karakter, beni baymadan güldürecek ince bir zeka, yaşlılığımda dönüp dönüp hatırlayacağım hoş anılar..  


Zor beni mutlu etmek, beğeneceğim hediyeyi şu uzun hayatta her ortamda, her şartta, hep ilk günkü gibi bana vermek, biliyorum. Bir kredi kartı ile herkesin herkese alabileceği, "paha"sı kime ve neye göre tartışmalı bir şeyler sardırıp, süslü kutularıyla mum ışığında karşısındakine uzatmak ne kadar kolay, ne kadar hızlı, ne kadar ucuzsa, o kadar zor yıllar geçerken o ilk günlerdeki sarılmaları, gülümsemeleri, dostluğu ve sevgiyi, ilgiyi ve emeği, hele de saygıyı sunabilmek karşındakine..Ama becerebilirse insan, hele de 10 yılları devirirken becerebilirse hala, işte paha biçilemez olan da bu..Zaten ucuz hediyeler kesmez beni..  

16 Şubat 2016 Salı

Buzlu


Sonunda şu "buzlu cam" efekti veren malzemeden ben de aldım..Hayalimde bir şişe boyamak, sonra o şişeyi buzdolabından yeni çıkmış da, parmak izleri kalmış üzerinde gibi boyamaksa da, ilk sefer için çıtayı o kadar da yüksek tutmayayım dedim ve cam bir kaseyi buzlu hale getirdim..Ve tamamdır, bu malzeme ile yeni maceralara yelken açmaya hazırım artık..



Kenarına da biraz stickerla romantik dallar, güller..Gelin gibi oldu..Var mı başka buzlanacak cam?

15 Şubat 2016 Pazartesi

Ballı Zencefilli Günler


Grip kapımızı çaldığı an, öksürük de başlayınca biraz, hemen balla zencefili karıştırıp yaptığımız macunlara geçiş yaptık biz de hızla..Sabah bir fasıl, akşam bir fasıl zencefil çaylarını da balla tatlandırarak içmeye başladık..Faydası? İlaçsız 7 gün, ilaçla 1 hafta, çayların yardımı ile de 2. haftaya sarkmadan topladık galiba..Ama bal ve zencefilin o uyumu..Onun için grip beklemeye gerek var mı?   


Peki zencefilli kurabiye için yılbaşını beklemeye gerek var mı? Zencefile balı, tarçını ve karanfili ekleyince tam da bir kış lezzeti haline gelen bu Ballı Zencefilli Kurabiyeler, gribe karşı vücut direncini artırır mı bilmiyorum ama, yoğun ve karanlık gündeme karşı sinirleri biraz yatıştırıp, insanın ruhuna ışık, umut ve yaşama sevinci verdiği kesin..


350 gr.Un     
160 gr.Toz Şeker     
150 gr.Margarin     
150 gr.Bal     
12 gr. Toz Zencefil     
10 gr.Toz Tarçın     
5 Dövülmüş Karanfil     
½ pk.Kabartma Tozu     
1 Yumurta     
Tuz
Icing: 
300 gr. Pudra Şekeri     
1 Yumurta Akı     
1 tatlı kaşığı Limon Suyu

Bir kapta küp kesilmiş margarin diğer tüm malzeme ile yoğurulur ve 2 saat buzdolabında bekletilir. Süre sonunda unlanmış tezgahta merdane ile açılarak kurabiye kalıpları ile kesilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilerek 180 C fırında 10 dak. Pişirilir. Kurabiyeler oda sıcaklığına geldiğinde bir kasede icing malzemesi çırpılır. Bir buzdolabı poşetine doldurulup, köşesi kesilen buzdolabı poşetinden sıkılarak kurabiyelerin üzerleri süslenir.                 

Afiyet Olsun, tüm hastalara geçmiş olsun..

12 Şubat 2016 Cuma

Bol Bol Çikolata


Sevgiyle, aşkla ne kadar ilgili değil mi çikolata? Hoşlandığı kıza çikolata veren küçük oğlanlardan, kız istemeye giderken götürülen bir kutu çikolataya, kalbin deli gibi çarptığı her yerde çikolata olduğundan mı bu kadar tatlı? Çikolata sevmeyen kaç kişi tanıyorsunuz etrafınızda? Ne var bu büyülü lezzette bu kadar kendini peşinden koşturacak? 


Ben de çikolataseverlerin önde gelenlerinden olarak çikolatalı bir kek tarifi paylaşmak istedim sevgililer günü yaklaşırken, hatta çalışan çiftler için genellikle sevgililer gününe dönüştüğü için zaten özel olan hafta sonu gelirken..Sade bir kek, bol çikolatalı bir sos..Aşk da zaten böyle bir şey değil mi? En sıradan, en sadenin, sizden başka kimsenin görmediğinin, farketmediğinin, gelip hayatınızın tam ortasına bomba gibi düşmesi ve bu lezzetle sarhoş geçen günlerin başlayıvermesi aniden..Çikolata gibi hiç eskimeden ve hiç eksilmeden.. 

150 gr.Margarin     
150 gr.Toz Şeker     
2 Yumurta Akı     
60 gr.Un     
60 gr.Nişasta     
30 gr. Kakao     
6 Yumurta Sarısı     
160 gr.Bitter Çikolata     
130 gr.Hazır Krema

Bir kapta oda sıcaklığındaki 125 gr.margarin şekerle çırpılır. İçine yumurta sarıları, un, kakao ve nişasta eklenerek çırpmaya devam edilir. Ayrı bir kapta kalan toz şekerle yumurta akları çırpılarak kar haline getirilir. Spatula ile karıştırılarak yumurta sarılarına eklenir. Kalıplara doldurularak 175 C fırında 40 dak. Pişirilir. Bir tavada krema ısıtılıp içine bitter çikolata eklenerek ateşten alınır. Çikolatalar eriyip karışım oda sıcaklığına geldiğinde kekler çikolataya batırılarak kurumaya bırakılır. Üzerleri pasta şekerleri ile süslenerek servis yapılır. 

Afiyet Olsun..Dilerim tüm aşklar böyle çikolata tadında, çikolata gibi doyulmaz, bıkılmaz, vazgeçilmez olsun.. 

11 Şubat 2016 Perşembe

Koca Oğlan



Kocaman bir oğlanla çıktım bu akşam karşınıza..Sıcacık, süslü, küçük ama koca bir oğlan bu..



Keçeden diktiğim bu parmak kadarcık oğlan, beni parmağında oynatıyor aramıza katıldığı günden beri..Elimden düşürmüyorum, evin içinde birlikte dolaşıyoruz..Anahtarlık mı yapsam dedim bir ara ama, kıyamadım bu koca oğlana, şimdi gezelim biraz evin içinde, sıcak bir şeyler içelim, yeleğimizi giyip çıkaralım ara ara, yerini bulur o da sonunda, koca oğlan sonuçta:))


10 Şubat 2016 Çarşamba

Kahvaltılık


Bugün çöreğimiz var, salçalı, salamlı ve peynirli..Şimdilerde çok moda olan burgu peynirlerden koydum arasına, ama her çeşit peynir olur tabii. Ekmek, poğaça havasında bir çörek bu..Tam kahvaltılık..



2,5 su bardağı Un     
1 çorba kaşığı Instant Maya     
1 tatlı kaşığı Toz şeker     
1 tatlı kaşığı Tuz     
1 çay bardağı Ilık Su     
3 çorba kaşığı Sıvı yağ
İçi: 
10 Burgu Peynir     
1 çay bardağı Kaşar Rendesi    
 1 çorba kaşığı Domates Salçası     
10 dilim Salam     
Tuz    

Bir kapta hamur malzemesi yoğurulup oda sıcaklığında üzeri kapalı olarak 1,5 saat bekletilir. Süre sonunda tekrar yoğurularak unlanmış tezgahta açılır. İçine salça sürülür, tuz serpilir. Kaşar rendesi serpilip, burgu peynirler ve salamlar dizilip rulo yapılır. Rulodan 2 parmak kalınlığında Dilimler kesilerek yağlanmış tepsiye yatırılarak dizilir. 180 C fırında 20 dak. Pişirilir. 

Afiyet Olsun..

7 Şubat 2016 Pazar

İlk Patchwork Denemeleri


Merak ettiğim, becerebilecek miyim yoksa benim boyumu aşıyor mu diye merak ettiğim ne çok şey var hayatta..Ama tabii paraşütle atlamak, safariye çıkmak falan değil, hatta işin içinde bir masa olmadığından olmalı, araba kullanmaktan bile hoşlanmam, benim tüm meraklarım masa başında  oturmalılardan..Öyle olunca da boyama, dikiş, nakış, okuma, yazma vs..Ama tabii masalı aktivitelerden de bilardo dahil hepsine ilgim ve biraz yeteneğim de vardır, o yüzden masa başında olanların tamamını düşünebilirsiniz, masa başında olmayı seviyorum galiba..  


Merak ettiği her şey için insanın kursa gitmesi zaman sıkıntısından mümkün olmayınca, bu sefer bilgisayar masasının başına geçiyor insan, biraz oradan araştırıyor, sonra çalışma masasının başına geçiyor elinde yabancı kitaplar onları okuyor, anlamaya çalışıyor, yapmaya çalışıyor, kendisi ile yarışıyor işte, kendi kendine sınav veriyor..


Ama bu patchwork var ya, bu kırkyama..Ne zevkli bir şey, masa başında ölçmeli biçmeli, kesmeli, birleştirmeli bir şey..Tamamını elde diktiğim bu yumuşacık minik toplar şimdi diktiğim bebeklerin oyuncakları olarak yerlerini aldılar rafta ama, galiba bu aşkın da peşinden gitmeliyim en kısa zamanda..İlk denememde çok sevdim, haydi bakalım, hayırlısı..Bu konuda bana tavsiye edeceğiniz kitaplar, internet siteleri vs. varsa, aman diyeyim, ne olur yazın..Bunu öğrenmeye gidecek bir zaman ve başına geçecek bir masa bulana kadar böyle başlayayım kendi masamın başında.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...