30 Aralık 2015 Çarşamba

Hoşgel Sahiden De


Bu yıl, hayatıma bebekler girdi..Zevk aldığım her hobinin, her elişinin yerine geçti, ne zamandır hayalimdi, bir cesaret başladım, sevdim, çok sevdim..Bu yıl, ne zamandır aklımda olan bazı şeyleri de öğrendim, geliştirdim. Bebeklerle birlikte alınacak çok yolum var önümde, ama zaman vereceğim kendime, deneyeceğim, çalışacağım, o anların tadını çıkarırken bir yandan, bir yandan da ileriye bakacağım..

Bana lazım olan, sağlık..Huzur lazım biraz da, mutluluk da gelir onlarla birlikte, neşe isterim yanına da, heyecanlarım bitmesin hiç, çocuksu saflığım kalsın ki yüreğimin bir köşesinde hep, yeni şeyler öğrenebileyim, farklı şeyler deneyebileyim..Sevdiklerim etrafımda kalsınlar, umut da hep içimizde..Güzelliklerle ve güzel insanlarla öyle dolu geçsin ki günlerimiz, kendimizle kalakalmayalım biçare..Yani sen, hoşgel, sahiden de hoşgel bu sefer yeni yıl..Ben seni hoş tutmasını bilirim, sen hoşgel..

Güzel bir yıl olsun 2016 dostlar, hep gülerek, hep sevgiyle, hep beraber..

29 Aralık 2015 Salı

Dikkat ! Tatlıdır



Seneyi tatlı bitirelim. Bu da 2015'in son tarifi olsun. Acıları, sıkıntıları unutalım, damağımızda şeker tadı ile ve hep öyle geçmesini dileyerek başlayalım yeni yıla..

Karamelli yaban mersinli bu kek, tam tatlı düşkünleri için. Mis gibi bir kokusu, un helvası ile sufle arası kaymaksı bir kıvamı var..Benim gibi yılı tatlı ile bitirmek isteyenler, yeni yıla tatlı başlamak isteyenler ve yılbaşı gecesine tatlı arayanlar için..

Üzeri: 
120 gr.Kuru Yaban Mersini     
30 gr.Toz şeker     
50 gr.Margarin     
60 gr.Bal     
50 gr.Esmer Şeker
Keki: 
170 gr.Margarin     
60 gr.Bal     
60 gr.Pekmez     
60 ml.Vişne Suyu     
50 gr.Esmer Şeker     
1 çorba kaşığı Zencefil     
1 tatlı kaşığı Limon Kabuğu Rendesi     
110 gr.Un     
1 çay kaşığı Tarçın     
1 çay kaşığı Karanfil     
1 çay kaşığı Muskat     
1 çay kaşığı Kabartma Tozu     
1 Yumurta

Bir tavada margarin eritilir. İçine bal ve esmer şeker eklenir, karıştırılarak ocaktan alınır. Silikon kek kalıplarının diplerine paylaştırılır. Yaban Mersinleri suda 30 dak. bekletildikten sonra süzülüp, toz şekerle birlikte rondodan geçirilir. Kalıplardaki ballı tabanların üzerine yerleştirilir. Kek için margarin eritilip, diğer tüm kek malzemesi ile birlikte çırpılır. Kek kalıplarının üzerine paylaştırılıp, 175 Fırında 30 dak. Pişirilir. Ters çevirilerek servis yapılır. 

Afiyet Olsun.

28 Aralık 2015 Pazartesi

Kutup Ayıları



Söyleye söyleye yılbaşı akşamı kar yağdırabilecek miyiz bilmiyorum ama, belki evrene bir dilek gönderir gibi karla kışla ilgili bir şeyler yaparsak faydası olur..Kutup ayılarım yine bu yıl oynamaya doyamadığım pelüşlarımdan..Sarılıp yatmalık, televizyon karşısında koltuk altına sıkıştırıp oturmalık..Sıcacık..Kar bekliyorlar onlar da benimle birlikte..

Sanki bu yıl kar, her seferinde olduğu gibi mikropları kırarken, bütün çirkinlikleri beyaz bir yorgan gibi örterken, her şeyi de değiştiriverecek gibi geliyor..Sanki yağan kar kalkarken, geride çamur değil, daha parlak günler bırakacak, huzur, neşe, mutluluk çıkacak eriyen karların altından..Böyle bir çocuksu hayalle, dilekle, umutla bekliyorum bu yıl kar yağışını.. 











Bakalım dedikleri gibi gelecek mi kar? Umduğum gibi giderken yerini güzelliklere bırakacak mı? Yeni yıl "yeni" olacak mı gerçekten? Sevindirecek mi bu sefer gelişi ile ve eski yılı hafızalarımızdan silebilecek mi? Yeni yıl "bizim" olacak mı artık?

27 Aralık 2015 Pazar

İstanbul Nasıl Gezilir?



Doğudan batıya, içeriden dışarıya, sahilden sahile..Ama öncelikle tok karnına..Kahvaltıda şöyle en pratiğinden üzümlü bir scone..Yanına ev yapımı reçel..Çay..Enerjiyi toplamak gerek, İstanbul öyle kolay gezilen, çabuk tüketilen bir şehir değildir, bilirsiniz..

Daha önceki denemelerimden farkı, pratikliği..Üzümlü ve tatlı olması da galiba bu tarifin "en sevdiklerimiz" arasına girme sebeplerinin başında geliyor. Ece Zaim'den olmalı tarif yanlış hatırlamıyorsam..Üzüm yoksa da olur, bu scone her hali ile güzel..

170 ml.Süt     
Limon     
1 pk.Vanilya     
50 gr.Kuru Üzüm     
370 gr.Un     
1,5 pk.Kabartma Tozu     
90 gr.Margarin     
3 çorba kaşığı Toz şeker     
1 Yumurta Sarısı

Süt, içine bir kaç damla limon suyu eklenerek ısıtılır. İçine vanilya eklenerek, kaynamadan ocaktan alınır. Üzümler bir kasede kaynar su le ıslatılır. Un, şeker, kabartma tozu ve küp küp kesilmiş margarin yoğurulur. Süt ve süzülüp kağıt havlu ile nemi alınan üzümler eklenir. Un serpilmiş tezgaha alınan hamur elle bastırılarak 2 parmak kalınlığında açılır ve bardakla daireler kesilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 200 C fırında 15 dak. Pişirilir. 

Afiyet Olsun..

26 Aralık 2015 Cumartesi

Renkli ve Kokulu



Bazen insan alışıldık renklerden, alışıldık kokulardan sıkılmıyor mu? 



İşte bu lavantalı cupcake hem rengi ile farklı, hem de kokusu ile..Masallardan fırlamış da çay tepsimize düşüvermiş gibi değil mi? Sanki bir lokma ısırınca küçüleceğiz, bir lokma ısırınca başka bir zamanda buluvereceğiz kendimizi..

Yılı farklı sunumlarla, farklı tatlarla kapatmak için son günler bunlar..Vazgeçmemeli, ertelememeli, üşenmemeli..Biraz renk, biraz koku..Yeni yılı karşılamanın belki de en güzel yolu.. 

120 ml.Süt     
3 çorba kaşığı Kuru Lavanta   
120 gr.Un     
140 gr.Toz şeker     
1,5 çay kaşığı Kabartma Tozu     
40 gr.Margarin     
1 Yumurta   
Frosting: 
25 ml.Süt     
1 çorba kaşığı Kuru Lavanta     
250 gr.Pudra Şekeri     
80 gr.Margarin     
Eflatun Gıda Boyası     
100 gr.Labne Peynir

Kek ve krema için gerekli sütün içine yıkanmış lavantalar eklenerek 2 saat buzdolabında bekletilir. Sürenin sonunda süt süzülür. Kek için gerekli miktardaki süt kalan malzeme ile çırpılarak kek kağıtlarına paylaştırılır. 175 C fırında 25 dak. Pişirilir. Krema malzemesi de aynı şekilde sütle çırpılır ve buzdolabında bekletilir. Soğuyan keklerin üzeri krema torbasına doldurulan krema ile süslenerek servis yapılır. 

Afiyet Olsun.




25 Aralık 2015 Cuma

Orman Meyveleri




Genellikle tariflerde geçen orman meyvesi veya "berry" kısımları benim için çilek, hadi biraz da dondurulmuş böğürtlen, onlar da olmazsa kırmızı üzüm, suda bekletilmiş kuru yaban mersini vs.dir genellikle...Malum, bir tür koskoca orman olsa da bu şehir, daha o kadar olmadı, bahçeden toplamak mümkün değil o minik, mayhoş, tatlı meyvecikleri..Mahalledeki her markette manavda bulabilmek de..



Ama bu sefer azmettim, sadece mahalledeki değil, civardaki marketleri de karış karış gezerek, bulabildiğim orman meyvelerini topladım, sırf şu görüntü uğruna..Ama değdi..Siz bulamazsanız, benim orman meyveli pastayı istediğiniz her meyveyle de yapabilirsiniz tabii, artık o günkü havanıza bağlı, bir de sizin evin damak zevkine..Çünkü sadece beyaz çikolatalı kreması ve karamel sosu bile işi bitiriyor, meyveye ne hacet..



4 Yumurta     
220 gr.Toz şeker     
200 gr.Un     
1 Limon Kabuğunun Rendesi     
50 gr.Margarin     
½ pk.Kabartma Tozu     
1 tatlı kaşığı Vanilya
Kreması: 
200 gr. Hazır Krema     
100 gr.Beyaz Çikolata     
30 gr.Margarin     
50 gr.Süt     
100 gr.Labne Peynir
Karamel Sos: 
1 kahve fincanı Toz şeker     
1 çay kaşığı Margarin     
½ kahve fincanı Hazır Krema
Üzeri: 
Karışık Orman Meyveleri (Yaban mersini, Frenk üzümü,Böğürtlen, Çilek vb.)  

Kek için margarin eritilir. Yumurta ve şeker mikserle çırpılır. Kalan tüm malzeme ilave edilerek spatula ile karıştırılır. Kelepçeli kek kalıbına boşaltılarak 180 C fırında 30 dak. Pişirilir.
Kreması için margarin, süt ve çikolata bir tavada eritilir. Soğuk krema ayrı bir kapta çırpılır. İçine çikolatalı karışım ve labne peynir eklenerek tekrar çırpılır. Buzdolabında bekletilir.
Karamel sosu için şeker kısık ateşte karamelize edilir. İçine margarine ve krema eklenip karıştırılır ve ocaktan alınır.
Kek ortadan ikiye kesilerek arasına krema sürülür ve orman meyveleri serpiştirilir. Üzerine de krema sürülüp meyveler serpiştirildikten sonar karamel sosu ile süslenir ve buzdolabında 2 saat bekletilir. 

Afiyet Olsun.




24 Aralık 2015 Perşembe

Kışı Beklerken


Kürkümüzü giydik, patenler de tamam..Dışarıdaki güneşe inat kışı bekliyoruz.. 


Tam da mevsime uygun "Winter Delights" adlı kitaptan Skating Angel..Benim taktığım adıyla "Kartane" Kalıplar için Tilda'ya, patenler için de biriciğime çook teşekkürler. Kalın plastik üzerine yapı marketlerde satılan metal görünümlü bantlardan kaplayarak yaptığı bu paten, bu bebeğe bütün havasını veren aksesuar oldu..Benzeri ihtiyaçlarınızda aklınızda bulunsun, faydalı icatlar bunlar :))   

Eee, siz neler yapıyorsunuz kışı beklerken?



23 Aralık 2015 Çarşamba

Çikolatalı ve Klasik


Çikolata öyle bir şey ki, zamanı, mevsimi, ayı, günü olmuyor..Çikolata her zaman çikolata..Her mevsime de yakışıyor, her yaşta da seviliyor..Kırmızılara, yeşillere büründüğümüz, yeni yıl temalı keklere, kurabiyelere bulandığımız bu günlerde bir klasik paylaşmak istedim ben bugün sizlerle, çikolatalı cupcake.. 

Özellikle üzerindeki kreması çok başarılı..Tadı güzel, uygulaması kolay, şekli kolay bozulmuyor..Bir de bol kakaolu, daha ne olsun? Şimdiden afiyet olsun..

100 gr.Un     
20 gr.Kakao     
140 gr.Toz Şeker     
1 pk.Kabartma Tozu     
40 gr.Margarin     
1 Yumurta     
Tuz     
Vanilya     
1 çay bardağı Süt
Frosting: 
300 gr.Pudra Şekeri     
40 gr.Kakao     
100 gr.Margarin     
40 gr. Süt 


Tüm kek malzemesi çırpılır. Kek kağıtlarına paylaştırılıp 175 C fırında 20 dak. Pişirilir. Kaplaması için tüm malzeme çırpılır ve krema sıkma torbasına doldurularak soğuyan keklerin üzeri süslenir. 


22 Aralık 2015 Salı

Seçimlerin Sonucu


Hep sorguladığım, hep kendi kararlarımı kendi kendime vermekte direndiğim, "mahalle baskısı"na, "sürünün gittiği yön"e, "olması gereken"e, "olduğu kadar"a, "herkes yapıyor"a, "kimse yapmıyor"a aldırmadan yaşadığım bir hayatım oldu..Ailem böyle yetiştirdi, kader de yardım etti, bazen şansım yaver gitti, bazen dileklerim kabul oldu, oldu işte her neyse ve ben hep "ben" oldum, hep "ben" kaldım..Acı çektiğimde bile pişman olmadım beni ben yapan seçimlerimden, beni daha çok ben yaptıkları için şükrettim..

İşte bugün, sonsuz sayıda seçenek varken önümde aslında farkında olsun ya da olmasın her insanın olduğu gibi, bir kandil günü içinde mahlep kokuları ve o esmer sevecen adam olan sıcak bir evi seçtiğim için şükrettim bir defa daha..Kandil simidi yapabilecek kadar tutan elim-kolum, yiyebilecek kadar sağlığım, malzemeleri alabilecek kadar gelirim için de..Gerisi, seçim bizlere kalmış olsa da yine de, gerisi önemli mi zaten? 

Herkese iyi kandiller diliyorum, bu gece dua edecek ve şükredecek o kadar çok şey var ki..

Bu arada, yine de konudan çok uzaklaşmayalım, "jingle bells, jingle bells, jingle all the way"... 


21 Aralık 2015 Pazartesi

Dekoratif Kurabiyeler


Hem yeni yıl sofrasında masanın ortasını süslemek için, hem de o güne kadar salonda bir köşede yılbaşı ruhunu biraz daha neşe katabilmek için kurabiyeli bir süsleme yapmayı düşünürken, bu sefer yenmeyecek ve uzun süre dayanacak kurabiyeler yapmak istedim.


Eskiden, çocukluğumuzda yaptığımız tuz hamurlarından..1 bardak tuz, 2 bardak un, 1 bardak su, sonrası yoğurup şekil verme ve 170 C'de 15 dak. pişirme..Renklendirmesi için de, biraz da çakma kurabiyelerime doku katabilmek için marble effect boya ile boyayıp, kenarlarına kızıl kahve antiquing medium sürdüm ki, fırında pişerken kenarlarındaki şekerleri kızarmış gibi iştah açıcı bir görünümleri olsun.

Güzel bir hafta diliyorum herkese, sıcak, bulutsuz, bereketli.. 




20 Aralık 2015 Pazar

Zencefilli Ev


Hep yemelik, hep kullanmalık..Peki ya seyirlik? Yılbaşı için hazırlanan kurabiye evler tam da böyle..Aslında kurabiyesi de içindeki zencefili, karanfili, tarçını, yenibaharı ile çok lezzetli, süslemeleri de hep şekerli ama, galiba seyretmesi yemesinden güzel bir şey kurabiye evler..

Bu sene de dayanamadım ve yaptım bir tane..Biraz dursun, tozlanmadan parçalayıp kıtır kıtır yiyeceğiz Hansel ve Gratel gibi..Sahi onlar cadının o evini yemişlerdi ya, şeker-tansiyon vs. durumları ne olmuştu ki acaba sonrasında? Ama yeni yılda yalnızlık dışında hiç bir şey dokunmaz ki insana, boşveeerrr:))

Tarif Selin Kutucular'dan..Ben burada tekrar etmeyeceğim..Evi yapacak vaktiniz yoksa bile bu tarifle nefis kurabiyeler hazırlayabilirsiniz..Krem tartarlı icing ise hem kıvamı ile çok güzel uygulanıyor hem de sürer sürmez öyle güzel kuruyor ki, özellikle hediyelik kurabiyelerinizi süslemekte kullanabilirsiniz, hiç üzmez sizi..  

Dinlendiğiniz, eğlendiğiniz ve yeni bir hafta için gereken tüm enerjiyi toplayacağınız bir gün olsun bu pazar..






19 Aralık 2015 Cumartesi

Yemek Zamanı




Şimdi ben bir koşu gidip geldim ya, burada kışı ardımda bırakıp bir de bu mevsimlerarası koşuşturmacada adet edindiğim üzere yine bir iyi üşüttüm ya, zaten yıl bitiyor diye düşününce üzerine bir de, şu aralar benim için "yemek zamanı"..


Evi özlemişiz yine, hem de çok..Yaş ilerledikçe evden uzakta daha az kalabiliyoruz, koşa koşa geri dönüyoruz, zaten ev kedisiydim, sevgim iyice aşka dönmeye başladı..Evde olmak, evi koklamak aynı zamanda..Fırından eve yayılan mis kokuları içine çekmek..Ocakta kaynayan suyla çayı değil huzurunu demlemek, kahveyi, kahveden de çok mutluluğu köpürtmek..Ooohh, ev gibi yok beee... 

Sıcacık çayların yanına yumuşacık haşhaşlı mercimekli börek..Fotoğrafını çekene kadar beklemesi bile zordu:))

1 çay kaşığı Toz şeker     
1 çorba kaşığı Instant Maya    
1 su bardağı Ilık Su     
6 su bardağı Un     
230 gr.Margarin     
1 çay bardağı Haşhaş Tohumu     
Tuz
İçi:      
1 su bardağı Haşlanmış Yeşil Mercimek     
1 çay bardağı Çekilmiş Ceviz İçi     
Tuz
Üzeri: 
2 Yumurtanın Sarısı       

Margarin eritilip, diğer tüm malzeme ile birlikte yoğurulur. Oda sıcaklığında üzeri kapalı olarak 30 dak. Bekletilir. Hamur 8 bezeye ayırılır. Her biri tabak büyüklüğünde açılarak 4 üçgen olacak şekilde ortadan kesilir. Bir kapta mercimek, ceviz ve tuz karıştırılıp üçgenlerin geniş kenarlarına paylaştırılır. Sigara böreği gibi sarılarak Yağlanmış tepsiye dizilir.Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürülerek 180 C fırında 30 dak. Pişirilir.

Afiyet Olsun.

14 Aralık 2015 Pazartesi

Keçeye Bulaşan


Keçe her zaman güzel, hem dokusu güzel, hem keçe ile oynayarak bir şeyler üretmesi..Ama özellikle de kış, hele de yılbaşı keçesiz olabilir mi hiç? Nasıl ki Noel Babasız, kardan adamsız olmazsa, keçesiz de olmaz bence..


Keçenin üzerine işlenen pullarla ışıldayan kapı süsleri bunlar..Işıltısı pullardan, zarafeti incecik iğnelerle ve incecik ipliklerle ince ince birleştirilip bir resim gibi  ortaya çıkışından..

Vakti bol oldu mu insanın şu emeklilik günlerinde, her şeyin incesi, el oyalayanına kayıyor gönlü kendi zamanını kendi planladığınca yaşayabilmenin şımarıklığı ile işte..Kalın kalın üst üste yapıştırınca olmaz mı hiç zaman yoksa? Olmaz mı, her türlüsü çok güzel olur.


Kalıpları internetten buldum, bana kalan sadece renk renk keçeleri bir araya getirip dikmek oldu aslında..Yani daha önce keçe ile uğraşmayı denemeyenler için bile kolay bir çalışma..Eğer yılbaşına yetiştiremezseniz bile, 2016'nın yapılacaklar listesine keçeden bir şeyler mutlaka ekleyin bence, keçeye bulaşan kolay ayrılamıyor..





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...