29 Kasım 2015 Pazar

Kışın Çay Saati de Bir Başka


Kışın evde geçirilen zamanları seviyorum. Hele de çay saatleri..Hele de yanında minik ikramlarla..Hele de Pazar günleri..O geç kahvaltının ardından şöyle öğleden sonraya doğru hafiften zararlı/yaramaz bir şeyler çekmeye başlamışken insanın canı...Çocukluğumda tüm ev halkının evde olduğu nadir günlerden biri olduğundan, özel bir şeyler olurdu akşamüstü çayın yanında, kıymalı böreklerden, hamur kızartmalarına, yapımı pratik, kendisi bolca, vakit, güç ve nakit neye yetiyorsa artık.. Öyle ccokie'ler, cupcake'ler bilinmezdi o zamanlar, doyurucu ve bolca olurdu baba ve ağabeylerle dolu evimizin pazar sürprizleri..

Şimdi, biraz da iki kişilik küçücük hayatımızın gereği, bolca yememize engel olan sağlık kaygısı ve içimdeki "kokoş mutfak canavarı" sebeplerinden daha miniğiz, daha şıkız, daha süslüyüz, asortiğiz canım, anlayın işte artık :))


Bu vanilyalı cupcake tarifi Nigella Lawson’dan..Tüm tarifleri gibi çok pratik ama çok lezzetli..Hayatınızın eennn pratik cupcake tariflerinden..Karbonat tadı ile nostaljik, kendinden nemli dokusu ile yemesi zevkli. Üzerindeki bekledikçe sertleşen güzel süslemesi ile yeni yıl için tekrar denenmesi gereken tariflerden.. 


125 gr. Margarin     
125 gr.Toz şeker     
125 gr. Un     
2 Yumurta    
 1 çay kaşığı Kabartma Tozu     
½ çay kaşığı Karbonat     
1 pk.Vanilya     
2 çorba kaşığı Süt
Üzeri İçin: 
175 gr. Pudra Şekeri     
1 Yumurtanın Akı     
Limon     
Pasta Şekeri

Tüm kek malzemesi rondodan geçirilir. Kek kağıtlarına paylaştırılarak 200 C fırında 20 dak. Pişirilir. Bir kapta şeker, yumurta ve birkaç damla limon köpük köpük olacak şekilde çırpılır. Soğuyan keklerin üzerine kaşıkla sürülerek pasta şekerleri ile süslenir. 

Afiyet Olsun..Bu pazarınız ve her pazarınız süslü olsun..


27 Kasım 2015 Cuma

O Muhteşem Hayatımız, O Muhteşem Keklerimiz


Öğle yemeği Anadolu Kavağı'nda olursa, çay da çamların altında olur..En sakin, en sessiz, şehre en uzaktan bakan yerlerden birinde hem de..Sadece çayı yudumlamanın sesi ve sadece denizin kayalara çarparken çıkarttıkları..İşte bu gerçekten muhteşem bir an.. 


Şimdi gelelim muhteşem keklere..Çikolatalı Cevizli Karelere..Bir lokmalık bu kek parçaları da benim tarifimle damağınızda canlandıramayacağınız, fotoğraflarımla o anı yaşayamayacağınız kadar güzeller işte.. Tarifi hemen paylaşayım, bugün hemen denemek isteyenleri akşam çayına yetiştireyim..


150 ml. Krema    
100 gr.Bitter Çikolata     
100 gr.Margarin     
1 su bardağı Esmer Şeker     
1 su bardağı Un     
3 Yumurta     
1 çay bardağı Dövülmüş Ceviz
Üzeri İçin: 
150 gr.Sütlü Çikolata     
1 kahve fincanı Krema     
1 çay bardağı Ceviz İçi

Bir tavada krema ve margarine ısıtılır, içine bitter çikolata eklenerek ateşten alınıp soğumaya bırakılır. Bir kapta şekerle yumurtalar çırpılır. Un ve ceviz eklenir. Soğuyan çikolatalı krema eklenip tekrar çırpılır. İçine yağlı kağıt serilmiş kare bir fırın kabına dökülerek 180 C fırında 35 dak. Pişirilir. Bu sırada üzeri için krema ile çikolata eritilir. Fırından çıkan kekin üzerine çikolatalı sos yayılır. Karelere kesilerek her bir karenin üzerine yarım ceviz yerleştirilir.

Afiyet Olsun.. Hafta sonunuz ve tüm hayatınız muhteşem oldun, fotoğraflarda yansıyanlar gibi değil, gerçekten..



22 Kasım 2015 Pazar

Kış Soğuğunda Sıcak Ekmek


Hem kahvaltılarda, hem de sıcacık bir tas çorbanın yanında sıcacık ekmekler kışın ayrı güzel..Polonya'dan bir arkadaşım, karlar arasında okuldan eve yürürken yolda fırından sıcak ekmek alıp, ağızlarına burunlarına kapattıkları o ekmekle ısındıklarını anlatmıştı bir seferinde.. O günden beri biraz o karlı memleketlerdir benim için biraz sıcak ekmekler, biraz da Heidi tabii..

Bu küçük sütlü ekmekler sandviç ekmeği olarak da çok güzeller ama yine de ev ekmeğini sadece ekmek olarak daha çok seviyorum ben..O emeğe saygı göstererek, o aşama aşama mayalanma anlarını, mayanın kendi tadını almayı, kokusunu içime çekmeyi, sadece ve sadece o ekmek parçası ile baş başa olmayı..Gündelik olarak tahıllı, kepekli, esmer ekmekleri yerken, pasta yer gibi, börek tadar gibi beyaz unla yapılmış sütlü ekmekçiklerle ziyafet çekmek, hele de mevsim kışsa, başka oluyor.. 

Sıcacık, ekmek buğusunda bir pazar diliyorum herkese..Her pazarınız sıcacık geçsin..

2 su bardağı Un     
Tuz     
1 çorba kaşığı Toz şeker     
10 gr.Maya     
1 Yumurta     
1 çay bardağı Süt     
45 gr.Margarin     
1 tatlı kaşığı Pekmez   

Un, bir tutam tuz, şeker, maya, yumurta, ılık süt ve küp kesilmiş margarin yoğurulur. Oda sıcaklığında üzeri kapalı şekilde 30 dak. Bekletilir. Hamur un serpilmiş tezgahta tekrar yoğurularak küçük sandviç ekmekleri yapılır ve fırın tepsisine dizilerek üzerlerine pekmez sürülür. 175 C fırında 30 dak. Pişirilir. 

Afiyet Olsun.


21 Kasım 2015 Cumartesi

Cevizli Bonbon


Kahve sevince, kahvenin yanına bir şeyler yapmayı da ayrı seviyor insan..Bu bonbonların tadı dışında kokusu da çok iddialı..Ceviz, karanfil ve limon kabuğu kokularının birbirine bu kadar yakışacağı deneyene kadar hiç aklıma gelmezdi..Tarifi kısacık:

250 gr.Ceviz     
1 su bardağı Pudra Şekeri     
½ Limon     
1 Karanfil     
1 Yumurta Akı

Cevizler, şeker, limonun kabuğunun rendesi, karanfil ve yumurta akı rondodan geçirilir. El ile küçük toplar yapılıp pudra şekerine bulanarak servis yapılır.

Afiyet Osun.

Çok yerde rüzgar ıslıklar çalıyor, dışarılarda durulmuyor biliyorum. Olsun, kapalı, korunaklı bir yerler bulun kendinize ve güzel bir hafta sonu geçirin yine de.Rüzgarla esmek de güzel..



20 Kasım 2015 Cuma

Pembe Demiş Miydim?


Cupcake çeşitlerine bayıldığımı biliyorsunuz. Bunları süslemekse ayrı bir zevk, yemesinden daha çok seviyorum süslemesini..Ama hep kremayla, hep şeker hamurundan şekillerle süslemek kesmiyor bir zaman sonra insanı, yeni denemeler istiyor, yeni ufuklara yelken açmak istiyor insan..

Örneğin işte bu seferki, stencil ile süsleme..Önce güzel, yuvarlak motifli stencillar aldım, hani şu ahşap boyama için kullandıklarımızdan..Sonra 1 yumurta akını 250 gr.pudra şekeri ile çırptım. Sonrası bildiğiniz stencil ile boyama, rölyef pasta ile kabartma, vs. vs. şekillerinin aynısı..Icing tarifiniz böyle kolay uygulanan, akıp gitmeyecek kadar kıvamlı olunca, stencillarınız ve şekilleriniz hayal gücünüze kalmış.

Uygulama böyle kolay, görüntü böyle havalıyken, ben daha çok cupcake süslerim bu yöntemle, çook..

Keyifli bir hafta sonu diliyorum herkese..




19 Kasım 2015 Perşembe

Biraz daha Pembe, Biraz daha Romantizm


Biraz daha pembelerle devam edelim, bahar havası içimizdeki bahar kıpırtısını, bahar romantizmini ateşledikçe, bahar renklerine bürünelim..Hep söylenen kapıdaki o "soğuk ama çook soğuk kış" gelmeden, baharı biraz daha yaşayalım. Hurmalı cevizli cupcakelerle dışı bahar, içi kış bir lezzet paylaşacağım bugün..Ve galiba bir süre daha bahar havasından, yani pembelerden, romantizmden çıkamayacağım ben..   



250 gr. Bal     
60 gr.Margarin     
250 ml.Süt     
300 gr.Tam Buğday Unu     
300 gr.Un     
220 gr.Esmer Şeker     
1 çorba kaşığı Kabartma Tozu     
1 çay kaşığı Karbonat     
100 gr.Ceviz     
250 gr.Bağdat Hurması     
1 Yumurta      
Süslemek İçin: Şeker Hamuru  

Bir tavada bal, margarin ve süt ısıtılır. İçine diğer tüm malzeme eklenerek çırpılır. Dövülmüş ceviz ve küçük küçük kesilmiş hurmalar ilave edilerek karıştırılır. Cupcake kağıtlarına paylaştırılıp 180 C fırında 20 dak.pişirilir. Oda sıcaklığına geldiklerinde üzerleri şeker hamuru ile süslenir.   

Afiyet Olsun.



17 Kasım 2015 Salı

Pembe ve Romantik


Bahar gibi bir günde, sabah kahvesini de adı gibi romantik bir yerlerde içip dönünce, baharlık bir post hazırlamak şart oldu..Hazır yeni bitmiş, pembe pembe, bahar bahar bir bebeğimin fotoğrafları var elimde, tam havaya uygun bir post olsun istedim..

Ah yine elbiselerine, saçlarına, ayakkabılarına çok özendim, en uzun süren kısım oldu yine ama, galiba bu işlerin en sevdiğim kısmı da bu..Kendim giymediğim renkleri, modelleri bu bebeklere giydirmek, süslemek..Bir de poz poz fotoğraflarını çekmek..

Herkese bahar tadında güzel bir hafta diliyorum..









16 Kasım 2015 Pazartesi

Hem Pestolu Hem de Rulo


Kadıköy'de geçti bugün..Bebeklerim için biraz kumaş baktım, kumaşların o sonsuz dünyasına dalınca çıkmak kolay olmuyor..Eşim için müzik aleti satan bir kaç dükkana uğradık, kapı zili dışında bir şey çalamayan beceriksiz parmaklarımdan utandım doğrusu, müziğin o sonsuz dünyasında dolaşırken..Bir de maketleri var tabii bizimkinin..Maket dükkanlarında işlerimiz vardı, minicik uçaklardan, gemilerden, arabalardan başka o minicik evler, trenler, tren yolları..O minicik büyülü dünyalarda kendimi kaybettim..Keşfedilecek, denenecek ne çok uğraş var, ne çok hobi, ne çok zevk, üretilebilecek ne çok güzellik var..İnsan hepsini birden yapabilmeyi, hepsi için yetenekli olmayı, hepsi için vaktinin olmasını istiyor, hepsini birden istiyor işte nefs..

Evde elimdeki işler var, bir de mutfak merakım..Attım kendimi mutfağa denemediğim ve hatta beceremediğim işlere inat ve yaşadığımız her günle birlikte giderek kısalan zamanımıza inat, taze ekmek kokusu fesleğen ve sarımsak kokularına karışırken, "tamam" dedim, "hiç yoktan iyidir, yapabildiğim bir şeyler de var neyse ki.."

Keyifli bir hafta diliyorum herkese bu köpük hafifliğindeki Pestolu Rulo Ekmeklerin tarifini verip, "becerebildiğim başka ne işler var?" diye bakmaya giderken.. 

1 su bardağı Su   
2 su bardağı+6 çorba kaşığı Un   
2 çorba kaşığı Sıvı yağ   
1 tatlı kaşığı Tuz
1 tatlı kaşığı Toz şeker                                             
4 çay kaşığı Maya       
Pesto Sos İçin: 
25 gr.Taze Fesleğen   
Tuz     
1 diş Sarımsak     
10 gr.Çam Fıstığı     
30 gr.Rende Parmesan     
60 gr.Zeytinyağı   

Bir kapta un, tuz, şeker, maya, yağ ve su yoğurulur. Üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 saat bekletilir. Bu sırada rondoda tüm pesto sos malzemesi püre yapılır. Hamur yoğurularak elle açılır. Üzerine pesto sosu sürülür. Hamur 12 dikdörtgen parçaya kesilerek her bir parça rulo şeklinde sarılır ve kat yeri alta gelecek şeklide yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Üzeri kapatılarak oda sıcaklığında 45 dak. Daha bekletilir. 200 C fırında 20 dak.pişirilir.

Afiyet Olsun.


15 Kasım 2015 Pazar

Kalp Lazım, Herkese


Herkese lazım, her eve lazım bir de..Formu sebebi ile zaten sevimli olan, görene sevgiyi hatırlatan bu kalpler, belki de benim gibi amatör olarak bir şeyler dikmeye uğraşan herkesin ilk denemelerinden..Böyle süslemeleriyle pek de sevimli oluyorlar..


Daha önce kalplerle lavanta yastıkları yapmıştım, kapı süsleri, kalp motifi ile süslenebilecek pek çok şey, sevimli sevimli olduğu kadar kullanışlı, fonksiyonel..Bu sefer sadece kalp..Evde kalp olsun diye, kalp dikmek için, kalp için kalp yani, bu hali ile bile yeterince güzel değil mi zaten?


13 Kasım 2015 Cuma

Kısa


Kısa olsun bu seferki..Bu aralar kendimi dikiş makinasının başından ayıramıyorum,bir merak, bir heves, bu bebekler her şeyin önüne geçiverdi..Tığı elime alsam bırakıyorum, kurdelelere bakıyorum, gönlüm çekmiyor işlemeyi, biraz Hardanger? hala emin değilim başlayıp başlamamaya..Hobi odamdayım bu aralar ben, sizleri de odamın kapısı ile baş başa bırakıp gidiyorum yine, güzel bir hafta sonu dileyerek herkese..





12 Kasım 2015 Perşembe

Yanlış Taraf


Bazen bakıyorum ki çoğunluğun tersine gidiyorum. Pek çok tanıdığımdan daha farklı algılıyorum hayatı.. Amaçlarım, önceliklerim, vazgeçebileceklerim ve geçemeyeceklerim epeyce farklı kitlelerden..

"Aynı sistemin yetiştirdiği insanların birbirine benzemesinden daha doğal ne olabilir ki" diyordu bir kitapta bir yazar, ondandır belli ki yığınların bu kadar birlikte ve aynı yöne hareket etmesi..Ben mi? Ben çok akıllı olduğumdan değil elbette farklılığım..Zaten zeki olduğumu söylerse de insanlar bazen, hiç de akıllı bulmam ben kendimi..Önceliği kendi çıkarlarıma verecek kadar aklım olmadı hiç benim, aklımın bu boşluğunu hep vicdanımla doldurdum, aklımın azlığını farkettikçe duygulara sarıldım..

Bir tüketici olarak bizden bekleneni yapmakta pek hevesli değilizdir biz eşimle, bir modern çağ insanı olarak maddi konular çok da ilgimizi çekmez, "alma"lı, "satma"lı cümleler kullanmayız pek gün içinde "yapma"lı, "okuma"lı, "öğrenme"lidir fiillerimiz genellikle..Evin içinde sıklıkla gezinerek, sahip olduklarımızın sayısını daha da azaltmaya yönelik dolap düzenleme çalışmalarının sonunda hep "her şeyin aslında hemen şimdi vazgeçilebilecek kadar değersiz" olduğunu farkederiz. "saklama"lı, "sahip olma"lı heveslerimizin yerine "verme"li, "paylaşma"lı, "hediye etme"li heyecanlar koymaya çalışıyoruz geçen yıllarla birlikte hala ve hala..   

Sonuçta galiba, hayatın çok da kalabalık olmayan bir tarafındayız, "yanlış tarafında olmamak için yalnız tarafında.." Ama yalnız mıyız gerçekten? 

Hiç olur mu? Siz varsınız ya bu duyguları benimle paylaşan, üretmenin anlamını bilen, üreteni güzel sözlerle cesaretlendirmekten anlayan, duygularını olanca çıplaklığı ile paylaşanı yalnız bırakmamayı düşünebilen...Birlikte dertlere deva olmaya koştuklarımız, birlikte birbirimize iyi dileklerimizi, dualarımızı gönderdiklerimiz, eli elimize değmeden telefon hatlarından/modem kablolarından anlaştıklarımız, gülüştüklerimiz, söyleştiklerimiz..Hayatlarımız kendimiz ve duygularımızla bu denli doluyken, cüzdanları ve mallarının kalabalığı arasında, bu kalabalığı günden güne artırabilmek uğruna günden güne daha da insansızlaşan yapayalnızlardan daha kalabalık değil miyiz her birimiz?  


11 Kasım 2015 Çarşamba

Mavi Köşeden


Güzel bir İstanbul akşamından merhaba herkese..Tarçınla, karanfille demlenmiş çayımı önüme çektim ve içeriden bizimkinin gitar nağmeleri süzülüp gelirken, ben de sizlere merhaba demek istedim.


Toprak tonlarındaki bizim evin en mavi, masmavi, hasmavi odasına, hobi odama bu aralar biraz daha mavi ekledim. Koltuğun üzerine örttüğüm yazdan kalma bir peştamal ile, bu aralar elimdekileri işlerken, şezlonga uzanmışım gibi, az öteden denizin kokusu ve dalgaların şıpırtısı geliyormuş gibi, hiiç acelem yokmuş gibi oturuyorum. Sıklıkla hayallere dalarken, eskileri düşünürken buluyorum kendimi ama, elimdeki işleri de ağır aksak da olsa ilerletiyorum işte.. 

Bu akşamki, kısa bir "merhaba" olsun, herkesin akşamı keyif dolu geçsin..


10 Kasım 2015 Salı

Pembe Pasta


Taa, doğum günümden kalma bir pasta tarifi var bugün. Yumuşacık, pamuk gibi, rengi de öyle değil mi zaten? Yeni yıl için pasta tarifi arayışlarına başlayanlara gelsin bu tarif..


2 Yumurta     
1,5 çay bardağı Toz Şeker     
1,5 kahve fincanı Yoğurt     
60 gr.Margarin     
½ pk.Kabartma Tozu     
4,5 kahve fincanı Un
Kreması: 
2,5 çay bardağı Süt     
3 tatlı kaşığı Nişasta     
5 tatlı kaşığı Toz şeker     
½ Limon     
1 pk.Vanilya     
Islatmak İçin: 
Reçel     
Süt
Süslemek İçin :
Pembe ve Beyaz Şeker Hamurları

Yumurtalar ve şeker çırpılır. Yoğurt, eritilmiş margarine, un ve kabartma tozu eklenip tekrar çırpılır. Kelepçeli kek kalıbına boşaltılarak 175 C fırında 45 dak. Pişirilir. Bu arada kreması için süt, nişasta, şeker ve limonun rendelenmiş kabuğu muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Vanilya eklenerek ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Keki ıslatmak için açık renkli bir reçelin suyu sütle karıştırılır. Soğuyan kek 3 parçaya bölünerek her kat reçelli sütle ıslatılır ve aralarına krema sürülerek birleştirilir. Buzdolabında 30 dak. Bekletilir. Pasta şeker hamuru ile kaplanarak süslenir ve buzdolabında 30 dak. Daha bekletildikten sonar servis yapılır.      

Afiyet Olsun.


9 Kasım 2015 Pazartesi

Kış Güneşi, Güz Gülleri


Kış güneşini kaçırmamak için öğleden sonra sahildeydik..İyot kokusu sıcak salebimizin kokusuna karışırken, 4 mevsime şükrettik ve ayrı ayrı her mevsimin getirdiği güzelliklere..


Son biten güllerimi de hemen paylaşmak istedim. Orta kısımları kanaviçe işlemeye uygun bu masa örtüsünü hazır aldım, alır almaz da hemen gözümde canlandı şöyle krem rengine uygun koyu pembe tonlarında bir dizi gül sadece ve sadece örtünün ortasında ve öylesine sade, sessiz, sakin bir örtü..Hayalimdi, tam da hayal ettiğim gibi oldu..

Üzerinde krem rengi tabak takımıyla, belki bir kaç tane açık pembe gül cam bir vazoda, "filan olayın bilmem kaçıncı yılı kutlaması" veya sadece "bu akşam güzel yemek var" sofrası..Ya da "cumartesi keyfimiz süslü olsun" masası..

Mevsimler bahane, güller, yemekler, sebepler bahane, sofralar kurmalı her günü kutlamak için..

Kutlayacaklarınızın hiç bitmeyeceği güzel bir hafta diliyorum.. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...