27 Şubat 2013 Çarşamba

Elmalı Elmalar ve Sıcak Memleketlerden Selamlar





Hızlıca bir Adana ziyareti yapıp geldik...Oralardan selamlar getirdim herkese..Sağlıkla ilgili bir ziyaret olduğundan, bu sefer gezmekle, yemek-içmekle geçmedi gerçi ama, yine çok özeldi, güzeldi, bahar gelmiş oralara, Batı'dakilerin haberi olsun..

Yol kenarlarındaki ağaçlardan turunçlar, limonlar sallanıyor, her yer yemyeşil, güneş paltoları çıkarmamız için kandırmaya çalışıyor bizi (ama kanar mıyız hiç, biz havasına, suyuna ve kızına güven olmayan kentteniz ne de olsa)...

Neyse, anlatacak çok şey var, yeri geldikçe anlatırım. Şimdi tatlı bir şeylerle merhaba demek istiyorum. "Üzümlü Bademli Elmalar" aslında tarifin adı ama, benim gönlümdeki ismi "Elmalı Elmalar".. Elma şeklindeki kurabiye kalıbı kullandım çünkü, ama üzeri elmalı bir kurabiyeye çok da yakıştı tabii, tavsiye ediyorum, bu nüanslar değil midir hayata hoşluk katan? "Yaşıyoruz çok şükür" diye iç geçirten?

Karışığım, duygusalım, tarife geçelim hemen...

1 Elma    
2 pk.Vanilya    
1 çay bardağı File Badem    
1 çay Bardağı Kuş Üzümü
1 çay kaşığı Tarçın           
4 Kuru Kayısı                      
4 çorba kaşığı Su
2,5 su bardağı Un             
1 tatlı kaşığı Kabartma Tozu        
1 çay bardağı Toz Şeker
125 gr.Margarin                
1 Yumurta                                     
1 çorba kaşığı Süt
Pudra Şekeri



PC303558

Bir kasede soyulup küp doğranmış elma, 1 paket vanilya, badem, üzüm, tarçın, küp küp doğranmış kayısı ve su karıştırılır. Oda sıcaklığında 1 saat bekletilir. Bu sırada hamur için un, kabartma tozu, toz şeker, küp küp kesilmiş margarin, yumurta akı ve vanilya yoğurulur. Buzdolabında 1 saat bekletilir. Sürenin sonunda hamur unlanmış tezgahta açılarak kurabiye kalıpları ile kesilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine elmalı karışımdan paylaştırılır. Bir kasede süt ve yumurta sarısı çırpılarak elmalı karışımların üzerine gezdirilir. 180 C fırında 20 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.       

PC303559

Afiyet Olsun, ama laf olsun diye söylemiyorum bu sefer, en önemli şey olduğundan bir kez daha emin olarak söylüyorum, yarasın...  

17 Şubat 2013 Pazar

Meyveli Kareler

PC263540

İnce tabanın üzerindeki sakızımsı meyveli katmanı ile çok tatlı, çok farklı, özel bir lezzet..

Tabanı:
90 gr.Margarin    
1/3 su bardağı Esmer Şeker    
1 su bardağı+3 çorba kaşığı Un    
Üzeri:
340 gr.Karışık Meyve Şekerlemesi
2 Yumurta    
1 çay bardağı Esmer Şeker    
1 Çorba Kaşığı Un    
120 gr.Hindistan Cevizi Rendesi    
2 çorba kaşığı İri Çekilmiş Fındık    
Pudra Şekeri

Bir kapta yağ, şeker ve un yoğurularak, yağlı kağıt serilmiş kare bir kalıba bastırılarak yayılır ve 180 C fırında 10 dakika pişirilir. Bir kapta meyve şekerlemeleri, yumurta, şeker, un, Hindistan cevizi ve fındık karıştırılır. Tabanın üzerine yayılarak 180 C fırında 25 dak. pişirilir. Fırından alınıp, 10 dakika beklettikten sonra kare kare kesilir. Üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

Afiyet Olsun. Ben kısa bir mola veriyorum, mola sonuna kadar ağzınız hep tatlı kalsın.

Bu arada postlarımın altında artık sosyal paylaşım butonları var, önerisi ve bunları ekleyebilmem için yardımları sebebi ile Banu'cumu öpüyorum, bu meyveli kareler ona gitsin..
                                                                                                                      
PC263541

16 Şubat 2013 Cumartesi

Elmalı Kestaneli Turta

P1093608

Tarif Jamie Oliver'dan. Aslında yeni yıl turtası ama, lezzeti sebebiyle her döneme uygun bence. Hatta kestane yerine kestane şekeri kullanarak yıl boyu hazırlayabilirsiniz.
Özelliği kenarlarındaki kıtırık yufka parçaları, bu hali ile servis yaptığınızda kimse nasıl bu şekli verdiğinizi anlayamayacak..

Harcı:
2 Elma    
Ceviz    
Tarçın    
Karanfil    
9 çorba kaşığı Toz şeker    
6 Haşlanmış Kestane    
Kuş Üzümü       
Mandalina Kabuğu Rendesi

4 Kare Milföy Hamuru            
1 Yufka         Margarin                  
File Badem       
Pudra Şekeri


Elmalar soyulup rendelenir ve tüm harç malzemesi biraz pişirilir. Soğumaya bırakılır. Milföy hamurları kare şeklide yapıştırılıp, unlanarak biraz açılır. İçine harç yayılır Rulo yapılıp, 2 parmak kalınlığında dilimlenir. Yufka erimiş margarinle yağlanır. Çoklu muffin kalıbının üzerine yayılır. Bir bardak yardımıyla çukurlar belirginleştirilir. Her çukura bir dilim rulodan yerleştirilir. Yufkanın kenar kısımlarına tekrar erimiş yağ sürülür. Dilimlerin üzerine file badem serpilir. Tüm tepsinin üstüne pudra şekeri serpilerek 180 C fırında 30 dak. Pişirilir.

P1093607

Anlatımı biraz daha netleştirebilmek için, fırından yeni çıktığındaki halini de çektim, böyle görünüyor işte.

Sonra muffinler kenarlarından tek tek kırılarak, servis tabağına alınır.  

Afiyet Olsun.

15 Şubat 2013 Cuma

Bizim Eve Bahar Geldi Bile..


Tığla, renkli orlonlarla bir şeyler yapmayı özledim, demiştim ya, başladım işte çalışmalara. Gerçi kafamda battaniyeinden çaydanlık kılıfına onlarca, yüzlerce fikir var ama, durun, biraz demlensinler orada, durduk yerde...Şimdilik kendimne bu bahar çelengini, hazırladım, eve bahar geliverdi sanki kapıya asınca...

P1043589

Çeşit çeşit çiçekler ördüm, güller yaptım önce.

P1043590

Farklı çiçekler için farklı yapraklar olmadan olmaz tabii..

P1253673

Elimde böyle bir ip vardı, hani şimdilerde değişik şekilli fularlar falan örülenlerden. Bir ara bir örgü dergisi hediye vermişti, yerini bekliyormuş bu kadar zamandır. Kurdele sarar gibi strofor çelenge bunu sardım, sonuca bayıldım, tavsiye ediyorum.

P1253677

Sonra çiçeklerimi ve yaprakları çelengime yapıştırıverdim. En alta da bir fiyonk yaptım çelengi sardığım ipten. Ben bir "fiyonkseverim" galiba, genellikle çalışmalarımın son dokunuşları minik bir fiyonk oluveriyor..

P1253679

Tek püf noktası belli bir düzenm içinde yerleştirmek, başka bir numarası yok :))

P1253678

İşte sonuç, beyaz kapıma da yakıştı hani..


14 Şubat 2013 Perşembe

Sevgili Sevgililer Günü

P2133725

Bugün sevgili Sevgililer Günü...Herkese sevdikleriyle güzel bir gün diliyorum. Ve her yıl bu güzel günü hep aynı sevdikleriyle mutlu, neşeli, sağlıklı kutlamalarını...

Ben çok önemserim böyle günleri. Ticari micari, ne olmuş? Ucu ekonomiye dokunmayan bir şey gördünüz mü bu hayatta? Hastalıklar, mezarlıklar, doğumlar, düğünler, hangisi parayla alakasız? Savaşlar, ittifaklar hangisi ticarette uzak? Ekonomi okudum ben kızlar, bana anlatmayın.

Ama bu günler, hediye için deği ama, güzel bir sofra kurmak için, evin içinde minik süslemeler yapmak, ufak sürprizler hazırlamak, kaçamak gülümsemeler yaratmak için fırsatlar değil mi? Hatta belki de o kişiler için son fırsatlarınız? Belli mi olur, evlerden uzak ama, bir sonraki sefer geç kalıp, "keşke" demektense, fırsat bilmeli insan böyle günleri. Kalpse kalp, kırmızıysa kırmızı, "ben de varım", "ben de seni seviyorum" demek için fazladan bir gün uydurulmuş olsa ne çıkar? Kime ne zararı  var?

İşte bu Bademli Kalp Kurabiyelerim de bunun için, biraz sevgi, biraz gülümseme, hoş bir anı, bütün istediğim bu, haydi, şu ana kadar oturduysanız bile kalkın, gün bitmeden o "en çok sevdiğiniz" için bir şey yapın, siz bugün, kalp kurabiye pişirecek sevdiği olan şanslı insanlardan birisiniz, kaçırmayın bu fırsatı...

4 su bardağı Un
300 gr.Margarin
1 Yumurta Akı
1 su bardağı+1 kahve fincanı Pudra Şekeri
1 çay bardağı Toz Badem
1 çay kaşığı Vanilya

Süsleme İçin:
Bal
Şeker Hamuru

Tüm malzemeler yoğurulur ve hamur 30 dak. buzdolabında bekletilir. Unlanmış tezgahta merdane ile açılarak kurabiye kalıpları ile kesilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 175 C fırında 15 dak. pişirilir. Fırından alındıktan 10 dakika sonra, süsleme için kesilen şeker hamurları bal ile kurabiyelerin üzerine yapıştırılır.

Afiyet Olsun, her gününüz sevgi dolu geçsin...


P2133726

13 Şubat 2013 Çarşamba

Yasemen Pasta & Cafe

P2043692

Ataşehir'de bir cafe tanıtacağım bugün, Yasemen Pasta ve Cafe...Atatürk Mahallesi, Girne Caddesi'nde. Yönder Okulları'nın karşısı..Arkadaşımız Ebru, kariyerine farklı bir yön çizmeye karar verdi, EKS Mutfak Akademisi'ndeki eğitiminin ardından nefis pastalarını burada bizlerle paylaşıyor artık....

P2043693

Şu mor-beyaz dekorasyonun hoşluğuna bakar mısınız?

P2043694

Ebru pastalarla uğraşırken, biz tamamlamasını beklemeden çektik fotoğrafları, birazdan pastalarla dolacak bu vitrin. Ama pastalar taze taze olsun diye günlük pişiyor, hem de tamamen katkısız, tatlı oğlu Efe'ye yedirmeyeceği hiç bir şeyi dükkanda satmıyor.

P2043696

Bu da Boşnak Böreği, anneciği Yasemin Abla'nın ellerinden çıkıyor, uğradığınızda hala kapışılmamışsa, mutlaka tadına bakın..Ama ev yapımı mantıyı tatmadan dükkandan çıkmayın zaten... 

P2043697

Öğlenleri ev yemekleri de var, Hakan Usta'dan nefis Tantuni de...

P2043698

Bu da şefimiz Ebru.. Oralardan geçerken uğramayı ihmal etmeyin. Katkısız pasta, börek, ev yemeği özleminizi giderin.."Fast food"çulardaki doğum günü partilerinden fenalık geldiyse hele, Ebru ile temasa geçin, size uygun bir alternatif doğum günü partisi/workshop'ı önerisi olacaktır mutlaka...

12 Şubat 2013 Salı

Naneli Çikolata Kapları

P1133622

İlk çikocup denemem, çok pratik oluyor, önemli olan tek şey, zevkinize göre hazırladığınız, içine dolduracağınız krema. Ben naneli denedim, çok beğenildi.

Bu çikolata kaplarını ben Kahve Dünmyası'ndan aldım, bir kaç model var, ben böyle sade olanları tercih ettim. Sevgililer gününe pratik ama değişik bir tarif arayanlar, kaçırmayın..  

Tarifle ilgili bir kaç da detay vereyim. Nane esansı almadım, nane şekerini dövüp içine ekledim, yeşil gıda boyasını aman aman mutlaka, kürdan ucu ile atın, bir anda koyu yeşil bir uzaylı bulamacı ile karşılaşmayın...

Çikocup    
50 gr.Beyaz Çikolata    
3 tatlı kaşığı Krema    
Nane Esansı     
Yeşil Gıda Boyası
1 pk.Krem Şanti                              
1 çay bardağı Süt        
Antep Fıstığı

Çikolata benmari usulü eritilir. İçine krema, nane esansı ve çok çok az yeşil gıda boyası eklenerek karıştırılır ve 1 saat soğumaya bırakılır. Krem Şanti sütle çırpılır. İçine çikolata eklenip tekrar çırpılır. Çikocupların içine yıldız uçla krema sıkılır. Üzerlerine fıstık serpilir. Çok az dolapta tutulduktan sonra servis yapılır.

Afiyet Olsun.
P1133624

11 Şubat 2013 Pazartesi

Ortancalar, Devaammm, Daha Bitmedi


Hızımı alamadım, ortancalara doyamadım. Bu sefer de mum süsledim ortancalı peçetelerle.

P1193660 
Tabii, salona yine, salonu ortancalarla donatmıştım ya bu yıl, aynı konsepte devam..

P1193659 

Mumlarımın önleri başka, arkaları başka..Ama en çok da puantiyeli kurdele süsler şıklaştırdı mumlarımı. Yakacağım zaman çıkarmayalım tabii yukarıdakini, ne olur ne olmaz, kaza olmasın..Sıcaktan eriyip, oldukları yere yapışmasınlar diye altlarına da bardak altlığı koydum, aklınızda bulunsun, çoook işe yarıyor..

İşte salonun ortancalı süslerine toplu bir bakış, panolarım, yastıklarım, dörtledik ortancalıları, haydi bakalım, devamı nasıl gelecek?

P1193661P1193662
P1193663P1193664

6 Şubat 2013 Çarşamba

Yaban Mersinli Çikolatalı Pasta

PC313581

Bu pasta, yılbaşı pastamızdı. Tarifi ise Macro Market'in insert'ünden. Eğer bakmayı bilirsen, her şey bir yemek kitabı demişler (galiba ben dedim bunu şimdi ama, güzel olmadı mı?).

Bol çikolatalı ve pratik. Üzerini küçük jöle şekerlemelerin kırmızı meyvelileri ile süsledim. Yapraklarını da şeker hamurundan yapınca, çoban püskülleri gibi oldular, yani tam yılbaşılık... Üzerindeki ganaj tarifi ise 10 numara, her türlü pasta için kullanabilirsiniz..


1 çay bardağı Kurutulmuş Yaban Mersini    
1/3 çay bardağı su    
110 gr.Margarin    
175 gr.Bitter Çikolata    
1,5 çay bardağı Un       
3 Yumurta                
2/3 çay bardağı Toz şeker
½ çay kaşığı Tuz        
Ganaj: 1 çay bardağı Krema       
150 gr.Bitter Çikolata

Yaban mersini su ile kısık ateşte 1 dakika pişirilip, ateşten alınır. Margarin eritilip, bir kaba alınır. Üzerine çikolata eklenir. 1 dak. bekler teker yumurtalar eklenerek çırpmaya devam edilir. Un ve tuz da ilave edilir. Yaban mersinleri eklenip karıştırılarak, yağlanmış kek kalıbına dökülür. 180 C fırında 60 dak. pişirilir. Bu sırada ganaj için bir tavada krema ısıtılıp, içine çikolata eklenir. Karıştırılıp, 1 saat oda ısısında bekletirli. Fırından alınıp, soğuyan kekin üstü ve yanları ganaj ile kaplanır. Şeker hamuru, şekerlemeler veya meyvelerle süslenerek oda ısısında servis yapılır.  

Afiyet Olsun.


PC313582

5 Şubat 2013 Salı

Dikiş Nakış Kutusu


Eflatun kutum, hem dikiş, hem de nakış malzemeleri için. Karton kutuyu kendinden yapışkanlı mor kağıtla kapladım. Kapaktaki deseni ise keten üzerine işledim.


PC313573

Ketenin altında ince elyaf var, hafif pofuduk duruyor, ayrıca iğnedenlik olarak da kullanabilirsiniz bu kapağı aynı zamanda. Üzerini dikiş/nakış temalı düğmelerle süslemesem de olmazdı tabii..

PC313574

Kapağın kenarı saten kurdele ile kaplı, üzeri de yine düğmelerle süslü..

PC313576

Modeli beğenenler için, şema yerine geçmesi dileklerimle, yakından bir foto...

Beğenip sahip olmak isterseniz, pasajımda da bulabilirsiniz...


4 Şubat 2013 Pazartesi

Kakaolu Muzlu Pasta

P1093609

Doğum günü pastası olarak hazırladım. Muz sevenler için ideal, içi muzla dolu çünkü.. Çok renkli olmasın istedim, sade olsun, zarif olsun, ama süslü de olsun istedim. Beyaz şeker hamuru ve arjantin şekerleri kullandım, bir de minik kırmızı kalp şekercik..

Keki:
6 Yumurta
2 çay bardağı Toz şeker
1 tatlı kaşığı Portakal Suyu
1,5 çay bardağı Un
2/3 çay bardağı Kakao
Kreması:
1 çay bardağı Toz Şeker
1 kahve fincanı Nişasta
1 çorba kaşığı Un
3 çay bardağı Süt
1 Yumurta
1 pk.Vanilya
1 çay bardağı Hazır Krema
4 Muz
Kaplaması:
1 su bardağı Krema
Şeker Hamuru

Bir kapta şekerin yarısı ile yumurta akları kar haline gelene kadar çırpılır. Başka bir kapta kalan şeker ile yumurta sarıları çırpılır. Portakal suyu eklenir. İki yumurta karışımı birleştirilir. Üzerine kakao ve un eklenip, el çırpıcısı ile hafifçe karıştırılarak, altına yağlı kağıt serilmiş çember kek kalıbına dökülür. 175 C fırında 60 dak. pişirilir. Fırından alınınca kek kalıbı ters çevrilerek soğumaya bırakılır.

Krema için bir tencerede toz şeker, un, nişasta, süt ve yumurta karıştırılarak ocakta pişmeye bırakılır. Koyu muhallebi kıvamına geldiğinde ateşten alınarak vanilya eklenir ve soğumaya bırakılır. İyice soğuduğunda içine krema eklenerek mikserle çırpılır. Küçük küçük doğranmış muzlar eklenerek karıştırılır.

Pandispanya 3 parçaya kesilir. Katların arasına muzlu krema sürülür. Tüm pasta çırpılmış krema ile kaplanarak buzdolabında en az 3 saat bekletilir. Bu sürenin sonunda pasta şeker hamuru ile süslenir.

Afiyet Olsun.


P1093610

1 Şubat 2013 Cuma

Geyikli Tepsi


Yılbaşından kalanlar, amma çok kalmış değil mi? Biriken fikirler, güzel şemalarla, bir de güzel kumaşlarla akın ediverince, hiç birini de geri çeviremiyor insan..

Tepsimi beyaza kahverengiye, yeşile ve beyaza boyadım, eskittim. 

PC313570

İçi için, desenim de geyik ya, iskandinav havasını pekiştirmek için böyle bir duck kumaşı aldım. Ki kendileri ithalmiş, maalesef bizim kumaşlarda soft renkler çok olmuyor sanıyorum..

PC313571

Geyikleri işlediğim kumaş da, ketene benzer, iri delikli bir kumaş, böyle şerit olarak satılıyor, kenarındaki kalpler, yapraklar falan kumaşın kendinden. "Hepsini ben işledim, ince ince, ne uğraştım" demek isterdim ama, kandırmayacağım sizi, sadece ortadaki geyikler ve kar tanesini ben işledim, o kadar da kolaycılığa hakkım var artık gözünüzde, değil mi?

Tepsinin dibine yapıştırdığım kumaşın üzerine bu kumaşı yerleştirip, üzerine de cam kestirdim.

PC313569

Camla tepsinin birleşme yerleri için ise bu sefer kordon kullanmadım, o kısımlar da ahşap. Yapı marketten aldığımız ince ve kenarları yuvarlak çıtayı eşim kesti, ben beyaza boyadım, ve tam birleşme yerlerine yapıştırdık. Dışarıda özel tepsi yaptırmışım gibi oldu, tavsiye ediyorum şiddetle, çoook şiddetle hem de bu sefer. 

Eeee, eşimden yüz bulmuşken bu sefer de eline ortaya işlediğim kar desenini verdim, benim için bunu kullanarak kalın kartondan bir şablon yaptı. Malum, maket uçak yaptığından, her nevi ince iş, minik detay, onun uzmanlık alanına giriyor, hakkını da veriyor sağ olsun, o benim en büyük şansım..Tepsinin kenarlarındaki yeşil kar desenlerini de bunlar yaptı..

Ve, tepsinin iki kenarındaki süsler de, yine yapı marketten, ahşap süsler, yeşile boyadım, yapıştırdım.

Nihayet tamamlandı. Detaylı anlatmak istedim ilham almak isteyenler için ama aslında yılbaşı geyiğinin kısasaı makbuldür, değil mi? :))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...